SINDIKALNA POBJEDA /

720.078 građana za referendum!

Image

Sindikalci su u srijedu u ponoć skromno najavili da su premašili brojku potrebnu za raspisivanje referenduma, no ona je i više nego respektabilna.

24.6.2010.
9:10
VOYO logo

ZAGREB -  720 078 potpisa za referendum je prikupljeno do srijede u ponoć kada je istekao zakonski rok za potpisivanje, objavljeno je na press konferenciji u Zagrebu. Prebrojavanje još uvijek traje pa će se ta brojka najvjerojatnije još i povećati.

To je sindikalcima i više nego dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma o izmjenama Zakona o radu jer je za raspisivanje referenduma potrebno 450 tisuća potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HUS-a i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević je najavio da će idući tjedan predati potpise predsjedniku Sabora Luki Bebiću. No, sindikati već sada sumnjaju da će ih se pokušati spriječiti u održavanju referenduma jer su se u medijima već pojavile najave da postoje neke pravne i proceduralne nedoumice zbog nedavne promjene Ustava.

"Očekujemo da će vladajući učiniti sve da onemoguće raspisivanje referenduma, ali mi smo spremni na sindikalne akcije kojima je cilj da se volja građana provede i da se raspiše referendum", poručio je Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko i dođe do odugovlačenja toliki broj potpisa sindikalnim čelnicima zasigurno daje veliku snagu i kredibilitet u pregovorima s Vladom. U Vladi su već ranije najavili da će sindikatima izaći u susret te amandmanima na predloženi ZOR ispuniti tražene zahtjeve, no sindikalci su to odbili dok traje potpisivanje.

Sindikati su se protivili odredbi prema kojoj je poslodavcima omogućeno lakše otkazivanje kolektivnih ugovora. Ta odredba bi najviše pogodila zaposlene u javnim i državnim službama jer su kolektivni ugovori najčešće potpisivani za njihove djelatnosti.

Ukoliko sindikalci budu inzistirali na raspisivanju referenduma, to bi bilo prvo takvo izjašnjavanje naroda o nekom pitanju od osamostaljenja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo