linić sve oprašta / '70.000 građana ne mora vratiti državi 1.5 milijardi kuna'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Država će otpisivati dugove građana starije od godinu dana, a takvih je dugova prema državi u ovom trenutku 1,5 milijardi kuna.

22.12.2013.
9:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na siguran otpis dugova može računati oko 70.000 građana koji su dužni državi, od ukupno 290.000 građana kojima su blokirani računi zbog toga što ne mogu vraćati svoje dugove, prenosi Jutarnji list.

Država će otpisivati dugove građana starije od godinu dana, a takvih je dugova prema državi u ovom trenutku 1,5 milijardi kuna.

Ministar financija Slavko Linić u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji kaže kako će država dugove otpisivati isključivo nakon provjere imovine dužnika putem OIB-a, dakle kada se utvrdi da pojedini građanin ne posjeduje dovoljno imovine za pokriće duga. Dakle, prema sadašnjim procjenama, riječ je o gotovo 70.000 građana.

Ukupan iznos neplaćenih dugova starijih od godinu dana je 19,8 milijardi kuna, a u to je uključen dug blokiranih građana prema državi, bankama, telekomima, komunalnim poduzećima.

Kad je riječ o dugovima prema državi, ministar financija pojasnio je kako je riječ uglavnom o bivšim obrtnicima koji su zatvorili obrte, a ostao im je dug za doprinose ili poreze. Budući da su im obrti zatvoreni, teško je očekivati da će vratiti dug.

Iako je Vlada otpis dugova i za građane koji su dužni bankama i komunalnim tvrtkama, Linić pojašnjava kako država može otpisati samo svoja potraživanja, dok je za otpis ostalih dugova samo stvorila pretpostavke.

"Država ne može otpisati dugove građana prema bankama, to mogu učiniti samo banke. A mi smo bankama dali mogućnost da to učine tako što ćemo im za iznos otpisanog duga umanjiti osnovicu za oporezivanje. Banke će same morati odlučiti na koji način će to činiti, jer dugove ne mogu otpisivati pojedinačno nego po pravilu koje će vrijediti za sve”, rekao nam je ministar Linić.

Skoro 90 posto dugova zbog kojih su građanima blokirani računi su dugovi prema bankama.

Osim bankama, i komunalnim je tvrtkama omogućeno da otpišu dug građana za neplaćene račune veće od 2000 kuna (i starije od godinu dana) umjesto da provode skupe ovrhe, a zauzvrat će im država smanjiti poreznu obvezu.

“Komunalne tvrtke moraju shvatiti da je trošak naplate takvih dugova skuplji od duga. Procedura je duga i skupa, efekt mali. Država ni njih ne može natjerati da građanima oproste dugove, ali im možemo dati porezni poticaj da ide u otpis dugova i to ćemo učiniti”, kaže ministar Linić.

Osim dugova prema komunalnim društvima, između 700 i 800 milijuna kuna je dug prema telekomunikacijskim kompanijama koje će isto biti stimulirane da otpiše dugove veće od 2.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo