10 stvari koje običan čovjek mora znati o demokraciji

Na prvi pogled, njome vladaju nedorasli majmuni s neutaživom željom za samouduvoljavanjem čiji svaki potez utječe na živote...

30.10.2011.
11:09
VOYO logo

...milijuna ljudi koji vjeruju da zbog nekoliko tisuća godina civilizacije ne smiju strpati majmune u kavez prije nego li im istekne posljednji mandat

1. Toliko je stara da ovo što danas imamo moraju biti njeni praprapraprapraunuci

Ako izuzmemo starije i danas, od većine, zaboravljene civilizacije prva pojava vladavine naroda, kako se demokracija popularno naziva, bila je u antičkoj Grčkoj u kojoj su bogati stanovnici nekoliko gradova odustali od svojih kraljeva (pod odustali uglavnom možete smatrati – pogubili) i odlučili vladati sami sobom. Žene, sluge, robovi, te slobodni muškarci koji nisu završili vojnu obuku nisu imali pravo glasa, a demokracijama je trebalo više od 2.500 godina kako bi promijenile ova pravila. No, atenska demokracija, na primjer, je bila direktna demokracija u kojoj su oni s pravom glasa mogli direktno glasati o važnim stvarima koje ih se tiču bez predstavnika i njihovih tijela. Što nije praktično ako smatrate da je važno da imate vlast u svojim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Važno je sudjelovati, ionako nećete pobijediti

Vaše sudjelovanje na demokratskim izborima je poput sudjelovanja manje poznatih sportskih zemalja na Olimpijskim igrama. Sportaši su sretni što imaju prilike doći tamo svake četiri godine, dok velike zvijezde slave svoju pobjedu nad svim narodima svijeta i sponzorske ugovore koje dolaze s njima. Sve je u redu dok ste zadovoljni s time da iskusite demokraciju samo jednom u nekoliko godina, jer u međuvremenu vama vlada uvijek netko drugi.

3. Govori vam da imate pravo odlučivanja u svim stvarima koje vas se tiču. I onda vas rasplače

Jer, naravno, vi to u praksi nemate. Kako su izbori u društvenom uređenju u kojem živimo jedini trenutak, osim onog kada vi ili vaš poslodavac za vas plaćate porez, kada vlast uopće želi znati da vi postojite, u redu je ako osjećate kako između vas i onih na vlasti postoji jedan procjep. Omeđen visokim zidom na kojem su komadići razbijenog stakla, bodljikava žica i oko kojeg kruže naoružani križanci močvarnih trolova i planinskih orka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2F10-NAJ-by-Ivan-Palijan%2F207343455970973&width=596&colorscheme=light&show_faces=true&border_color&stream=true&header=true&height=427

4. Teorem o beskonačnom majmunu je ključan za njeno održavanje

Ako date majmunu neograničeno puno vremena i pustite ga da nasumično lupa po tipkovnici, on će u njemu (datom vremenu) jednom sigurno proizvesti kompletna djela Williama Shakespearea. Naš narod bi rekao i da ćorava koka ponekad nabode zrno. S obzirom na količinu uključenih majmuna princip neodređene sigurnosti omogućuje svakom sustavu da koliko-toliko funkcionira u određenom periodu vremena. Nakon toga on se sunovraćuje u ponor u kojem ne postoji ništa drugo nego... Ustvari, ovo sve dobro poznajete, nema potrebe objašnjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kad smo već kod majmuna u trodiobi vlasti jedan ne vidi, drugi ne čuje, treći ne govori

Onaj majmun koji ne vidi bi bila izvršna vlast, onaj koji ne čuje zakonodavna, a onaj koji ne govori sudbena. Iako, kako to s majmunima biva, možete ovu podjelu učiniti nasumično i opet će funkcionirati. Važno je samo prihvatiti način na koji majmuni funkcioniraju i da vas to previše ne živcira. Ako ste bili u zoološkom vrtu i malo ih promatrali vidjeli ste da je njihovo ponašanje iracionalno, da vole čačkati jedni po drugima, da se rado samozadovoljavaju i da će u sekundi napraviti kaos u kojem će režati jedni na druge, ujedati se i gađati izmetom. Baš su smešni.

6. Dosta s majmunima, tko su ti gušteri koji zapravo nama vladaju?

Svatko tko je barem jednom promatrao zasjedanje sabora i vlade došao je na pomisao kako nije moguće da ta skupina primata upravlja državom. Nemoguće, jer da im date da naprave red vožnje tramvaja u Osijeku oni to ne bi bili u stanju napraviti i tramvaj bi stao. Da im date da prodaju kokice i pivo na nogometnoj utakmici ne bi uspjeli ništa prodati i još bi im klinci ukrali svu robu. One koji upravljaju državom nikada nećete vidjeti na nekoj državnoj funkciji, niti na televiziji, niti u tramvaju. Oni ih posjeduju, a svi samo rade za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Kvaka 23: Vaš je glas potpuno nevažan ako glasate, ali jako važan ako ne glasate

Veći problem od kvake 22 je samo kvaka 23. Dok je kvaka 22 logički paradoks iz kojeg nema izlaza, kvaka 23 je situacjia u koju vas je kvaka 22 dovela. Recimo ovako, netko osvoji vlast, na primjer HDZ, i to mu daje mogućnost da predstavlja izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast u državi. To mu daje mehanizme kojima može dobiti i sljedeće izbore, a vama mučninu u želucu. Ako glasate, vaš glas predstavlja otprilike 0,0000002% ukupnih glasova, što je zanemarivo. Ukoliko ne glasate vaš će glas omogućiti ostanak na vlasti onima koji to ne bi trebali.

8. Daje pravo svakome da bude izabran. Uvjereni ste kako se to ne odnosi na vas

Zadnji popis stanovništva pokazuje kako u nekim županijama broj glasača veći nego broj stanovnika. K tome, broj stanovnika je 4,29 milijuna,a broj glasača 4,09 milijuna, što znači daje mlađih od 18 samo 200.000. Što ne može biti, jer je broj učenika u školama veći od toga. Prema popisu broj bi glasača trebao biti najviše 3,39 milijuna. Dok razmišljate o ovome i pitate se kome bi mogli ići ovi glasovi i tko radi popise glasača (da vam bude lakše: oni na vlasti znaju i mogu) probajte i smisliti kako to promijeniti. Čak i vi možete biti izabrani, ne možete biti gori od ovih koje već imamo. Učinite to. Pliiiiiz....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Za razliku od feudalizma, potpuno je nejasno u čijim je rukama vlast. I lova, ako ćemo pravo

Bez da pogledamo neki pouzdani i ozbiljni izvor možemo bacanjem pogleda na Wikipediju vidjeti da postoji 47 osnovnih oblika vladavine. Sve su to idelološki i teorijski principi. U praksi, svaka vlast se osvaja silom, drugačiji su samo mehanizmi za njeno održavanje. Previše je glava u prošlosti palo da bi oni koji vladaju radili to otvoreno. Sad vam je već jasno kako oni koji drže funkcije nisu oni koji upravljaju državom. Ne mislite da su premijerka i vlada sposobni za to? Da predsjednik nešto radi? Da je sabor mjesto na kojem se odlučuje?

10. Sve što vam mediji govore je laž. Osim ovoga, ovo je, naravno, istina

Jaca rekla nešto smiješno, da vidimo što Zoki veli. Severina i dalje trudna, a ostalim vijestima pogledajte kako se stanovnici Sračkovca nose s padom temperature od 5 stupnjeva, što radi susjedova mačka i posjet ministra turizma Moldavije. Dok ste već tu pogledajte što vam kaže horoskop, tko ima veće sise i 10 savjeta kako prestati pušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5 NAJ posljednjih kolumni:

arti-201110210581006 arti-201110130716006 arti-201110070357006 arti-201109300586006 arti-201109221234006

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo