Play ponuda

10 stvari koje možete reći pri popisu stanovništva

shimmer fallback

Naravno, uvijek možete odgovoriti sa 'ne tiče vas se' ili 'ne želim se izjasniti', ali propuštate učniti nešto zabavno za statistiku koja se radi tek jednom u 10 godina.

9.4.2011.
23:26
Play ponuda

1. Vjeroispovjest Jedi

Relativno čest izbor na popisu stanovništva koji vjerojatno neće kod vašeg popisivača izazvati čak niti osmjeh ili čuđenje. U Engleskoj je jedizam sa skoro 400.000 ljudi četvrta religijska skupina po brojnosti na popisu stanovništva, iza kršćana, muslimana i hindusa, te ispred židova i budista, a uobičajena je i u Australiji i Novom Zelandu. Zapravo, ovo više niti nije šala, nego ozbiljna religija i bolje bi vam bilo da znate set propisa na kojima se zasniva i da vam je Wookiepedija među favoritesima.

2. Pingvin po narodnosti

Ako zahtjevate da vam s upiše i pridjev kraljevski, tada ćete pokazati zavidnu razinu sofisticiranosti koja će pratiti vašu osobnost do sljedećeg popisa. Kao patuljasti pingvin ćete, s druge strane, iskazati skromnost, a možete biti i carski, humboltov, stijenski, magareći, galapagoški i tako dalje i tako dalje. Mogućnosti su brojne. Ovo vam sve govori kako se zapravo u vašem izjašnjavanju kao pingvina krije mnogo više i opisuje vas bolje nego što to obrazac za popis dopušta. Nadam se da Državni zavod za statistiku ima ovo na umu.

3. Klingonški materinski jezik

tlhIngan maH! Klingonški institut za jezik se pobrinuo da se u manje od 20 godina njegovog postojanja na Zemlji krene u prevođenje Biblije i kompletnog Shakespearea. Hamlet je preveden, a isto tako i Puno vike nizašto. Osim toga tu je i Ep o Gilgamešu na klingonškom, savršeno prigodno, jer je riječ o drevnom ratničkom epu. Za one željne dubljeg znanja i Tao Te Čing kojeg je napisao kineski mudrac Lao Ce. Trebate biti ponosni što vam je ovo materinski jezik, niti jedan jezik u povijesti nije ovako brzo dobio ovako ključne prijevode.

4. Teleportacija kao vrsta prijevoza na posao

Benzin je preskup i bespotrebno zagađuje okoliš pa svakodnevna vožnja automobilom jednostavno nije opcija za bilo koga tko imalo misli. Javni prijevoz ima različite razine efikasnosti, ovisno o vašem mjestu stanovanja i mjestu zaposlenja. Bicikl vam može biti nezgodan kada vremenske prilike to ne dopuštaju ili vam nije praktično ono mijenjanje znojne odjeće nakon pedaliranja. Jedini razuman odgovor i razumno rješenje u ovom pitanju je teleportacija. A kada smo već ovdje, možete razmisliti i o bilokaciji.

5. Mjesto rada – strana država: Međuzemlje

Nije ovo način da obavijesite sve kako većinu svog vremena provodite igrajući Lord of the Rings Online od kada je postao besplatan. Vi čak možda niti ne znate da se to dogodilo, niti ne znate o čemu je riječ. No, kako imati posao u Hrvatskoj sve više postaje fantazijom, a kao najčešća fantazija se ovdje nameće odlazak u stranu zemlju i traženje nekog boljeg života. Ipak, to je nemoguća fantazija s obzirom da vam ovaj sustav, po svoj prilici, nije dao niti jedno znanje ili vještinu koja bi bila korisna na zahtjevnijem tržištu rada. Tako da pronalaženje posla možete obaviti jedino u mašti. Neka to onda bude u čarobnoj zemlji iz mašte u kojoj i hobiti mogu vitlati mačem.

6. Dobar prijatelj po zanimanju

Nakon puno razgovora i analiziranja samoga sebe shvatili ste kako zaista nemate nikavih znanja i vještina koje ste stekli školovanjem, a koja bi koristila nekome u tolikoj mjeri da bi bio spreman platiti za njih. Svejedno, otkrili ste da ste dobra osoba, da ste iskreni, pouzdani, strpljivi, velikodušni, da volite pomoći ljudima, saslušati ih, čak i pružiti neki mudar savjet ako su ga oni spremni primiti. Neke od tih sposobnosti su bile tu s vama od trenutka kada ste se sazrijeli, a neke ste morali kasnije otkriti prolazeći kroz teške životne situacije. Jedino što znate biti je dobar čovjek. Možete li nekako to naplatiti?

7. Djelatnost: protivna uvjerenju

Trebao vam je cijeli život da ga stvorite, ali osobno uvjerenje da je potpuno pogrešno išta raditi učinilo je prvi put da se osjećate poput čovjeka. Dobra stvar s tim uvjerenjem je ta što ne morate ništa činiti kako bi ga zadržali. Oni drugačjih uvjerenja će i dalje misliti kako je važno raditi, kako rad čini čovjeka, te kako čak i oslobađa. Jer, kako biste inače znali što ste i tko ste, ako ne radite ništa? Valjda biste se samo počeli nestajati poput Martyja u Povratku u budućnost dok njegov budući otac ima problema pri zavođenju njegove buduće majke.

8. Završio Togakureryu, školu za ninje

Prva ninja škola u Japanu, nastala još u njihovo feudalno doba, je škola koja vam daje najbolje preporuke za daljnji život. Postoje neke naznake da je vremenom prestala djelovati, ali to s tim tajnovitim ninjama nikada ne znate. U svakom slučaju se nitko neće usuditi tražiti vas diplomu ili da dokažete da ste se školovali na neki drugi način. Tražiti od ninje da dokaže da je ninja znači sigurnu smrt. Njegove su vještine smrtonosne, a isto tako i informacija o ninjinom identitetu.

9. Državljanstvo Kraljevstva Redonde

Prednost državljanstva jedne mikronacije je ta što ne nosi nikakve obaveze, a iz apsolutne perspekive jednako je besmislena poput državljansva bilo koje nacije koje trebutno imate. Kraljevstvo Redonda, nepriznato od bilo koje države, državnog tijela ili međunarodne organizacije, je smješteno na malenom nenastanjivom karipskom otočiću Redonda. Površina joj je cca 250 ha, a službeno je dio teritorija Antigve i Barbude. Izgleda da je kratko u 19. stoljeću bila neovisno kraljevstvo, a nakon toga se njena kruna prenosi s nasljednika na nasljednika, odnosno one koji misle da imaju pravo na nju. Stanovnika je službeno manje od 100, a nitko od njih tamo ne živi. Što ne biste i vi.

10. Mjesto rođenja: Christiania

Komuna ili slobodni grad kojeg su na području bivše kasarne u Kopenhagenu proglasili skvoteri, aktivisti, umjetnici, anarhisti, intelektualci i svi ostali koji su htjeli sudjelovati u kreiranju samostalnog društva koje će urediti samo sebe postoji od 1971. Do prije par godina se uz toleranciju vlasti tamo čak i na uličnim štandovima prodavala marihuana, ali trenutno su žitelji Christianije, nakon što su osnivači pomrli ili prilično ostarili zabavljeni održavanjem egzistencije vlastite društvene tvorevine, a manje održavanjem razine osobnih sloboda za koje su se zalagali. Službena vlast navodno ima sve manje tolerancije prema njima.

Play ponuda
Play ponuda