RADIKALNA ODLUKA AUTOMOBILSKOG DIVA: / Ubijaju dizelaše i benzince, proizvodit će samo električne automobile

Image
Foto: AFP

Iako se to neće dogoditi preko noći, Volkswagen će ipak prestati proizvoditi benzince i dizelaše

5.12.2018.
13:21
AFP
Play logo

Njemački proizvođač automobila Volkswagen proizvest će zadnju generaciju vozila koja koriste tehnologiju motora s unutarnjim sagorijevanjem u 2026. godini, objavio je poslovni direktor Michael Jost.

"Naši kolege rade na zadnjoj seriji vozila koja nisu CO2 neutralna. Polako svodimo korištenje motora s unutarnjim sagorijevanjem na apsolutni minumum", rekao je Jost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o radikalnom potezu najprodavanijeg europskog brenda automobila, ali iz tvrtke kažu kako su odlučni napraviti korak u borbi protiv globalnog zatopljenja. No, to ne znači da će se u potpunosti, preko noći, odreći motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Iskupljenje ili profit?

Play logo

"VW će nastaviti s modifikacijama tradicionalnih motora i nakon što bude sljedećeg desetljeća predstavljena nova generacija automobila. Nakon 2050. i dalje će biti benzinaca i dizelaša u dijelovima svijeta u kojima infrastruktura za punjenje električnih vozila neće biti dovoljno dobra", rekao je Jost.

Iako se ova odluka možda na prvi pogled čini iznenađujućom, ona je itekako očekivana. Osim što se VW pokušava iskupiti za svoj dio grijeha koji su doveli do globalnog zatopljenja, u tvrtki dobro znaju što se događa na, primjerice, kineskom tržištu gdje su također najprodavanija europska marka. Tamo se svi prebacuju na električne automobile i VW zna da upravo u tome leži budućnost industrije, a samim time i njihove kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo