ZMAJLOVIĆ DOGOVORIO: / Volkswagen Hrvatska mora platiti manjak trošarina nastalih zbog Dieselgatea

Image
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

“Zbog nepravilnosti koje se odnose na veće emisije ugljičnog dioksida kod jednog dijela Volkswagenovih vozila naplaćeni su manji iznosi trošarina. Točan iznos još se utvrđuje.

20.11.2015.
15:48
JOHN MACDOUGALL / AFP
VOYO logo

Jedna od tema sastanka bio je novi slučaj nepravilnosti koje su otkrivene nakon što je Volkswagen Grupa prošli mjesec provela internu istragu i utvrdila veće emisije CO2 kod jednog dijela svojih vozila. Zbog odstupanja u mjerenjima emisija CO2, u Hrvatskoj su naplaćeni manji iznosi trošarina i naknade na motorna vozila.

Prema podacima Porschea Hrvatska, na hrvatskim je cestama 736 vozila za koja se sumnja da ispuštaju veće količine CO2. U Porscheu Hrvatska izračunali su da je u proračun uplaćeno 2,5 milijuna kuna manje trošarina, no točan iznos utvrdit će Carinska uprava. Vlasnici tih vozila neće imati nikakvih dodatnih financijskih ili administrativnih obaveza prema Carinskoj upravi ili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, Fondu su uplaćeni manji iznosi naknade na motorna vozila. I tu razliku platit će generalni zastupnik za Volkswagen u Hrvatskoj.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Volkswagen Grupa je u dosadašnjim priopćenjima utvrdila da 800.000 vozila proizvedenih od 2012. do 2015. godine u okoliš ispušta veće količine CO2, nego što je prijavljeno nadležnim tijelima prilikom homologacije. VW Grupa je o problemu izvijestila i Europsku komisiju, a istragu provodi Njemački savezni ured za motorna vozila (KBA). KBA će zainteresirane strane u državama članicama EU obavijestiti o rezultatima istrage čim završi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prethodnom sastanku Povjerenstva predstavnici tvrtke Porsche Croatia izložili su Volkswagenov plan za uklanjanje softverskih nedostataka zbog kojih su se prikazivali netočni podaci o emisijama dušikovih oksida u okoliš. U Hrvatskoj je na cestama 33.439 vozila s tim softverskim nedostatkom. Građani će nedostatke na svojim vozilima moći ukloniti u ovlaštenim VW servisima.

Porsche Croatia obavijestit će vlasnike vozila o pozivnoj servisnoj mjeri čije će troškove snositi Volkswagen, neovisno o tome jesu li ih kupili preko ovlaštene trgovačke mreže Porsche Croatia ili u nekom drugom aranžmanu. Vlasnici vozila sa softverskim nedostacima o servisnim mjerama bit će obaviješteni i prilikom tehničkog pregleda vozila. Primjena ove pozivne servisne mjere planirana je za početak 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo