"ZELENA" OPREMA: / Nacionalni park Brijuni dobio prvo hibridno plovilo u Hrvatskoj

„Akvatorij zaštićenog morskog područja Nacionalnog parka Brijuni nadzirat će ekološki prihvatljivije plovilo proizvedeno u domaćem brodogradilištu vrijedno 1,6 milijuna kuna.

20.1.2016.
9:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je NP Brijuni odobrilo nabavu hibridnog plovila koju je sa 80 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz klasični pogon, plovilo koristi i dva elektromotora te je prihvatljivije za okoliš jer ga manje onečišćuje.

Čuvari prirode i stručnjaci NP-a Brijuni plovilo će koristiti za nadzor i istraživanje akvatorija parka koji se odlikuje velikim bogatstvom flore i faune.

"Težimo održivom razvoju i upravljanju uz što manje troškove te zaštitu i unapređenju svih prirodnih i kulturno povijesnih vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni. Tu je zadaću lakše ostvariti uz kvalitetnu podršku nadležnih institucija“, rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović.

Ravnatelj je istaknuo kako je novo vozilo dugo 9,60 metara te dostiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Plovilo je sagrađeno u rapskom brodogradilištu „Brodogradnja Pičuljan“. Interes za ovakvim, ekološki prihvatljivijim plovilom, već su pokazale ustanove koje se bave zaštitom prirode u Sloveniji i Italiji.

Nabava hibridnog plovila jedan je u nizu projekata za čistiji transport koji se provodi u NP Brijuni. Uprava Parka dosad je nabavila 16 električnih automobila, 12 električnih bicikala, dva električna vlakića za posjetitelje, četiri segwaya te je postavila tri punionice za električna vozila.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali