U Hrvatsku stiže automobil koji neće proći nezapaženo

Novi kompaktni Chevrolet stiže na tržište tijekom ljeta u dvije karoserijske izvedbe.

9.6.2011.
16:43
VOYO logo

Na hrvatskom tržištu će biti u ponudi kao peterovratni model i limuzina. Posljednje izdanje Avea je posve novi automobil koji uključuje u potpunosti redizajniranu vanjštinu i putničku kabinu, novo podvozje i strukturu karoserije kao i nadograđenu ponudu štedljivih motora s niskom emisijom štetnih plinova.

Sa sportskom vanjštinom koja odražava Chevroletovu globalnu dizajnersku filozofiju, posve novi Aveo ima za cilj svidjeti se mladima, kao i mladima u srcu. Ovo vrijedi za obje izvedbe, no posebno za peterovratni model s njegovim agresivnim i skladnim linijama karoserije. Četverovratna verzija, namijenjena mladim obiteljima, donosi ozbiljniji i luksuzniji osjećaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aveov prepoznatljivi dvostruki kokpit posuđen je od Chevrolet Corvette. On uključuje još jedan karakterističan dizajnerski element: integriranu ploču s instrumentima koja se vizualno proteže od vrata vozača do vrata suvozača, iz koje se s lijeve i desne strane izdižu otvori klimatizacije.

Skupina instrumenata dalje prati temu motocikla koja je prisutna u vanjskom dizajnu: tu je okrugli brzinomjer s digitalnim LCD prikazom. Ledenoplavo pozadinsko osvjetljenje dodaje kabini moderan i stilski dotjeran dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pametno dizajnirani pretinci za odlaganje ilustriraju pažnju posvećenu detaljima kod novog Avea. Tu su dva pretinca za rukavice uključujući jedan s integriranim USB priključkom, razni mali pretinci i džepovi u vratima, kao i tri držača za čaše sprijeda daju pregršt prostora za spremanje stvari različitih veličina.

Svim elektroničkim uređajima uključenim u gornji pretinac za rukavice moguće je upravljati putem kontrola na upravljaču ili sučelja multimedijskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prtljažnik limuzinske izvedbe kapaciteta je 502 litre što ga smješta među najbolje u klasi. S preklopljenim naslonom stražnjeg sjedala u prtljažnik peterovratne verzije može se smjestiti ekvivalent 653 litara prtljage, a to je više nego dovoljno za vikend-izlet ili nabavku u trgovačkom centru.

Sportsko iskustvo vožnje kakvo pruža novi Aveo ključna je značajka koja pridonosi privlačnosti ovog automobila. Čine ga posebno kruta integralna struktura karoserije poznata kao BFI s gornjim dijelom karoserije i okvirom konstruiranim u jednom dijelu čime se osigurava učinkovitija i čvršća struktura. Napredni čelici korišteni pri konstrukciji novog Avea imaju znatno veću čvrstoću i otpornost na naprezanja, a time je poboljšana sigurnost putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored solidnog ovjesa stabilnost je dodatno povećana sustavom elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) te električnim servom na upravljačkom stupu (EPS) koji je dostupan na modelima opremljenima 1.2 benzinskim i 1.3-litarskim dizelskim motorom.

Učinkovitost u potrošnji goriva, užitak u vožnji i briga o okolišu bili su glavni kriteriji i vodilje prilikom dizajniranja nove ponude Aveovih motora. 1.6-litarski benzinski motor (115 KS) daje Aveu mogućnost velikog ubrzanja te osjećaj visokih performansi prilikom vožnje nižim brzinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda benzinskih motora također uključuje dvije 1.2-litarske verzije snage 70 i 86 KS, 1.4-litarski motor (100 KS) te 1.6-litarski (115 KS). Naknado će se u ponudi naći i 1.3-litarski turbo dizelski motor – prvi takav u jednom malom Chevroletu na europskom tržištu – s common-rail ubrizgavanjem goriva, tehnologijom Start/Stop i turbopunjačem s promjenjivom geometrijom.

Potrošnja goriva u kombiniranom krugu iznosi 5,1 litru na 100 km za verziju 1.2-litarskog motora od 86 KS te 6,6 litara na 100 km u slučaju 1.6-litarskog u kombinaciji s manualnim mjenjačem. 1.2-litarski Ecotec benzinski motor emitirat će 119 g ugljičnog dioksida po kilometru. Aveo će biti Chevroletov prvi mali automobil koji će dolaziti sa šesterostupanjskim automatskim mjenjačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika pažnja posvećena je i sigurnosti. Aveova čvrsta integralna struktura karoserije i okvira također je ključna za njegove visoke sigurnosne performanse. U slučaju nesreće krov može nositi 4,2 puta masu čitavog automobila. Šest zračnih jastuka dolazi u standardnoj opremi u Europi osim kod ulaznog modela za tržišta država izvan EU, zajedno s četverokanalnim ABS-om s pomoći pri kočenju.

Aveo također nudi tiho i opušteno iskustvo vožnje. Profinjene mjere kontrole buke u nekim slučajevima rezultirale su izolacijom koja je do 40% veća nego s prethodno korištenim materijalima i tehnikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Chevrolet Aveo u izvedbi s pet vrata u prodaji u Hrvatskoj će se naći krajem lipnja po cijeni već od 75.900 kuna. Najveći interes očekuje se za model s 1.2-litrenim motorom uz paket opreme LS koji uključuje ABS, ESP, 6 zračnih jastuka, klima uređaj, električne podizače prednjih stakala, CD-radio MP3, središnje daljinsko zaključavanje. Cijena za navedeni Aveo iznosi 83.900 kuna. Četverovratni model dolazi na domaće tržište u srpnju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo