PRODANA INTELEKTUALNA PRAVA: / Saab ide dalje, ovoga puta kao turski nacionalni automobil

Image

Saab je automobilska kompanija koja jednostavno odbija nestati. Prije pet godina GM se odrekao branda Saab, nakon čega su Šveđani proglasili bankrot.

19.10.2015.
10:29
VOYO logo

Turski ministar znanosti, gospodarstva i tehnologije Fikri Isik objavio je kako je njegova zemlja otkupila intelektualna prava na Saab 9-3.

"Kupili smo intelektualna prava za Saab 9-3, ali ne i pravo na korištenje imena marke. Automobil koji će se razvijati i proizvoditi u našoj zemlji nosit će oznaku turskog branda", rekao je Isik nakon višemjesečnih pregovora sa Saabom i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga opcija je bila da samostalno krenemo u razvoj nacionalnog automobila, potrošimo tri do pet godina i barem milijardu dolara."

Image
Image

Još nije objavljeno ime Saaba u turskoj verziji, no poznato je da će se 85 posto dijelova proizvoditi u Turskoj. Budući model bit će također temeljen na Saab 9-3 modelu. Usprkos sličnom dizajnu, koji će biti puno bliži Cadillacu, posebno modelu BLS, razlikovat će se od originala po nekim stilskim detaljima, prije svega prednjem dijelu. Naravno, u centru pažnje je hibridna izvedba pogona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema dogovoru koji je postignut krajem svibnja, naši inženjeri surađuju sa turskim Savjetom za tehnološka istraživanja u razvoju novog vozila. Već smo napravili nekoliko prototipova koji su prezentirani turskom ministru", rekao je izvršni direktor Saaba, Mathias Bergman.

"Našim turskim partnerima ponudili smo znanje i tehnologiju koju posjedujemo, kako na polju razvoja i proizvodnje, tako i na području marketinga. Također, obučavamo njihove inženjere, a suradnju ćemo nastaviti i u narednim fazama razvoja automobila", dodao je Bergman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo