MONSTRUOZNI AUDI SQ7 TDI: / Pogledajte kako izgleda najsnažniji serijski SUV na svijetu

Image

Najsnažniji serijski SUV dolazi iz Audija, zove se SQ7, a ispod poklopca krije 435 KS.

5.3.2016.
10:46
VOYO logo

SQ7 pokreće 4-litarski TDI V8 motor, koji zahvaljujući turbo punjaču, kao i EPC-u, razvija spomenutih 435 KS uz 900 Nm maksimalnog okretnog momenta. Do stotke će potegnuti za 4,8 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Image
Image

Ovaj automobil, premijerno predstavljen na sajmu automobila u Genevi, ujedno je i prvo serijsko vozilo s električnim kompresorom (EPC).

Osim impresivnih voznih karakteristika, SQ7 se može pohvaliti i s prosječnom potrošnjom goriva od 7,4 litre na 100 kilometara. Pritom je prosječna potrošnja CO2 194 g/km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Električni kompresor je u ovom slučaju preuzeo ulogu klasične turbine koja se obično koristi pri malim obrtajima. EPC zahtijeva svoj sustav napajanja, pa su Audijevi inženjeri prvi put u serijski automobil ugradili i 48-voltni električni sustav te litij-ionsku bateriju, koja se nalazi u prtljažniku.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

AUDI SQ7: Pogledajte kako izgleda najsnažniji SUV na svijetu

Image

AUDI SQ7: Pogledajte kako izgleda najsnažniji SUV na svijetu

Cilj je da se niskim obrtajima, kada nema dovoljno ispušnih plinova koji pokreću osovinu turbine, iskoristi maksimalni potencijal električnog kompresora. Iz Audija naglašavaju kako kompresor pruža najviše pri niskim obrtajima kada se osovina uspijeva pokrenuti do čak 70.000 obrtaja u minuti i na taj način efikasno kompresira zrak i ubrizgava ga u cilindre.

Audijevi inžinjeri za ovu su priliku preradili 8-stupanjski automatski mjenjač za kojeg tvrde kako puno brže odrađuje prebacivanje iz jedne u drugu brzinu. Snaga se na podlogu prenosi preko obje osovine, a SQ7 TDI standardno se isporučuje na 20-inčnim felgama, dok se uz mogu dobiti i 22-inčne felge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostupan je i paket "driving dynamics" s kojim stiže sportski diferencijal, elektromehanički aktivni stabilizatori i upravljanje preko obje osovine. Najsnažniji dizelski SUV na svijetu također je i najlakši u svojoj klasi. Kupcima će se nuditi sa pet ili sedam sjedala. Prodaja u Njemačkoj počinje početkom proljeća, a osnovna cijena je 89.900 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo