NASTAVAK TRADICIJE: / Toyota Mirai pogonjena vodikovim ćelijama dolazi u trgovine

Image

Kako i priliči njihovom imidžu, Toyota je na sajmu automobila u Frankfurtu odlučila predstaviti nove generacija vozila koja odlikuje alternativni pogon i gorivo.

17.9.2015.
10:04
VOYO logo

Svjetsku premijeru dočekao je Prius, četvrta generacije ovog nadaleko poznatog automobila ponovo donosi neke novitete, a prethodni modeli zajamčili su Priusu bitno mjesto u povijesti automobilske industrije. Jednaku pažnju privukao je Mirai, prvi serijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama.

Najpopularniji hibrid na svijetu, Prius, zadržao je neobičnu vanjštinu, no to ga nije spriječilo da se dosad proda u 3.2 milijuna primjeraka, pa vjerojatno neće ni ubuduće. Novi Prius ima poprilično niže težište automobila, čime se htjelo dobiti na upravljivosti i udobnosti. I možda najbitnije, toplotna iskorištenost motora s unutrašnjim sagorijevanjem, koji i dalje čini dio pogonskog sklopa u Prisusu, sada je povećana za više od 40% te je podržana efikasnijim hibridnim sistemom koji je smanjio potrošnju goriva za 10% u odnosu na sada već prethodni model Toyotinog hibrida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Iako je Mirai već ranije predstavljen na ženevskom sajmu automobila, dolazak u Frankfurt označava početak isporuke prvih serijskih primjeraka na europsko tržište. Mirai koristi revolucionarnu tehnologiju Toyota Fuel Cell System (TFCS) – Toyotin pogonski sistem vodikovih ćelija – koja izvrsno kombinira naprednu tehnologiju vodikovih ćelija i provjerenu hibridnu tehnologiju, a ujedno uključuje samostalno razvijeni sklop vodikovih ćelija i visokotlačnih spremnika vodika.

Koristeći vodik kao gorivo za generiranje električne energije, Mirai postiže zavidne ekološke performanse bez i najmanjeg emitiranja CO2 ili bilo kakvih drugih zagađivača. Istovremeno, Mirai zadržava istu autonomiju i jednostavnost korištenja kakvu susrećemo kod automobila s benzinskim motorom, a može se pohvaliti s velikim dometom i vremenom punjenja visokotlačnih vodikovih spremnika kroz tri do pet minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Uz dva serijska modela Toyota je u Frankfurtu predstavila i konceptni model C-HR Hybrid, a koji apsolutno upotpunjuje njihovu ekološku viziju. Početak serijske proizvodnje ovog hibrida očekuje se u ožujku 2016. godine, a tada će konkurirati crossoverima kao što je Nissan Juke. Ipak, C-HR Hybrid dolazi sa potpuno novim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem koji će pomaknuti granice u energetskoj iskoristivosti, kao i praktički novi električni motor i sklop baterija koji je izrađen s naglaskom na uštedi težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo