Mini Countryman

Iako se nagađalo kako će mu kriza u autoindustriji usporiti razvoj, ili pak zapečatit sudbinu, to se nije dogodilo.

31.1.2010.
14:23
VOYO logo

Četvrti model u obitelji Mini simpatični je mali crossover nazvan Countryman. On predstavlja spoj klasičnog koncepta marke Mini i suvremenost klase Sports Activity Vehicle.

Već na prvi pogled, on je član obitelji Mini. To pokazuju kratki prevjesi, visoka linija prozora, snažan stav kotača te karakteristična grafika prozora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, Countryman reinterpretira osobine Minija, kao što su krovna linija, heksagon prednje rešetke, velika prednja svjetla ugrađena u poklopac motora, uokvireni bočni pokazivači smjera, masivnost luka iznad kotača te sklop stražnjih svjetala. I iznutra je lako prepoznatljiv, no opet svoj i poseban. Lagano povišeni položaj sjedenja jamči udoban i pristupačan ulaz u automobil, poboljšava preglednost ceste i naglašava snažnu osobnost ovog novog modela. Središnji zaslon i ventilacijske zaklopke imaju okvire u boji.

Originalna središnja pregrada proteže se od prednjeg kraja prema stražnjem, umjesto uobičajene središnje konzole, i pruža dodatne mogućnosti za pretince za odlaganje, držače za čaše, vanjske audio uređaje, mobilne telefone i ostale slične elemente koji služe dobivanju još više udobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilagodljivo postavljeni elementi omogućuju vozaču i suvozaču pojedinačnu podjelu prostora za odlaganje po potrebi, omogućujući brz pristup stvarima kada god su potrebne.

Istovremeno, središnja pregrada stvara neuobičajenu vizualnu i funkcionalnu vezu između prednjih sjedala i stražnje putničke klupe. Countryman u standardnoj opremi dolazi sa četiri sjedala, dok je stražnja klupa sa tri sjedala dostupna po želji, bez dodatnih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnjost nudi prvoklasnu udobnost i na dugim putovanjima uz mnogo prostora za noge, glavu i ramena. Stražnja sjedala mogu se pomicati prema nazad i naprijed ili svako zasebno ili po trećini, povećavajući tako zapremninu prtljažnog prostora s 350 na 1.170 litara.

Ovaj mali SAV na tržište stiže s ponudom od tri benzinska i dva diesel motora, koji svi pripadaju novoj generaciji motora proizvedenih korištenjem znanja BMW Grupe i ispunjavaju EU5 standarde potrošnje i ULEV II standarde emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snaga se proteže od 66 kW/90 KS kod MINI One D Countrymana pa sve do 135 kW/184 KS kod MINI Cooper S Countrymana. 1,6 litreni 4-cilindrični benzinski model po prvi puta dolazi ne samo s twin-scroll turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem, već i s potpuno varijabilnim sustavom kontrole ventila i tako nudi najbolju ravnotežu snage i potrošnje u svojoj klasi.

Mini Countryman u standarnoj opremi ima brojne funkcije koje utječu na smanjenu potrošnju goriva i emisiju CO2 među kojima izdvajamo sustav Brake Energy Regeneration, funkciju Auto Start Stop, indikator promjene stupanja prijenosa i pomoćne uređaje motora koji se uključuju prema potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim standardnog šestostupanjskog ručnog prijenosa, kod benzinskih modela dostupan je i automatski Steptronic prijenos, također sa šest stupnjeva.

Dodatno, MINI Cooper S Countryman i MINI Cooper D Countryman dostupni su sa stalnim Mini ALL4 pogonom na sva četiri kotača, elekotrohidrauličkim diferencijalom s bezstupnjevitom raspodjelom momenta između prednje i stražnje osovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod normalnim uvjetima u vožnji, do 50% snage motora usmjerava se na stražnje kotače, dok se pod ekstremnim uvjetima u vožnji svih 100% usmjerava prema stražnjim kotačima te se tako omogućuje odlična trakcija i dinamično upravljanje.

Brojne mogućnosti uređivanja izvana i unutra, nadopunjene su novim elementima. Tu su nove kombinacije u ponudi boja u unutrašnjosti, ukrasnih letvica i presvlaka koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije u stvaranju vlastitog automobila jedinstvene osobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz također velikog izbora dodatne opreme, koji je stvoren za svaki model posebno, izdvajamo vrhunski audio i navigacijski sustav kao i sučelje za mobilni telefon s opcijom ugradnje Apple iPhonea i ostalih Smartphone vrsta mobilnih telefona u automobil.

Tu je i izuzetno veliki panoramski krov, adaptivna prednja svjetla u kombinaciji sa xenon svjetlima, grijano vjetrobransko staklo, kuka za vuču, naplatci od lake legure aluminija u rasponu veličine od 16 do 19 inča, sportski ovjes koji spušta cijeli automobil za 10 milimetara, kao i širok izbor elemenata iz radionice John Cooper Works Performance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo