Lovac na poglede: Citroën DS3 Vti 120

Model DS3 elegantno otvara liniju modela DS. Riječ je o liniji koja kroz radikalnije izvedbe upotpunjuje osnovnu paletu francuske marke.

18.1.2011.
23:26
VOYO logo

Citroen DS3 ponosi se svojim dizajnerskim rješenjima. Njegov radikalan i zavodljiv stil postaje ekskluzivan zahvaljujući bogatoj lepezi ponuđenih mogućnosti za personalizaciju, kao i dinamičnom ponašanju koje odiše duhom modernosti na cesti, te sretnom objedinjavanju učinkovitosti i bezbrižnosti, dok ga inteligentni koncept čini polivalentnim i ugodnim za boravak u svim situacijama.

Svojim skulpturalnim stilom i istaknutim linijama DS3 doista privlači poglede. To je istinski posebno vozilo čiji se karakter potvrđuje kroz originalne kreacije; «lebdeći» krov, bočni spojler nalik peraji morskog psa daje dinamičan izgled bokovima vozila dok LED lampice na rubnim dijelovima prednjeg odbojnika ističu prednji dio vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispunjen energijom, model DS3 također nudi jedinstveno ozračje u unutrašnjosti gdje se stapaju elegancija i tehnologija i gdje sve obiluje dokazima o kvaliteti izrade. Instrumentna ploča s tri konusna mjerača posebno lijepo izgleda, komande potrebne za vožnju vozaču su na dohvat ruke, vozačko sjedalo je postavljeno nisko, a sjedala zaobljenog oblika stvaraju dojam avionske kabine. Kromirani detalji dodatno naglašavaju dinamični ambijent dajući mu notu luksuza i otmjenosti.

Postoje zapravo brojne izvedbe DS3 koje svatko može kreirati prema vlastitom ukusu! Krov, karoserija, školjke retrovizora, kotači: sve su to vanjska područja koja se mogu personalizirati kako bi svaki DS3 bio stvoren na sliku svojeg vlasnika. U unutrašnjosti pak, na izboru su vam brojne boje, presvlake i materijali namijenjeni za letvicu armaturne ploče, ručicu mjenjača kao i za mnogobrojne ostale elemente. A želite li nešto više, u ponudi se nalazi više tema za personalizaciju vozila koje odražavaju različite tendencije i stilove života. DS3 je vrlo osoban automobil, definitivno jedinstven. DS3 je inovativan jer u sebi otkriva višenamjensku limuzinu koja se ne može odmah naslutiti iz njegova obrisa. Da bi u potpunosti iskoristio dužinu od 3,95m, širinu od 1,71m i visinu od 1,46 m, ovaj model ima naročito inteligentnu arhitekturu: armaturna ploča je uzdignuta i ostavlja mnogo prostora za noge dok su sjedala tanka, a linija stražnjeg dijela nalik onoj na sportskom karavanu ostavlja dosta prostora straga. Takav odabir koncepta omogućio je tvorcima modela DS3 da osmisle pet pravih mjesta, brojne pretince kao i prostrani prtljažnik (285 l) koji je modularan zahvaljujući preklopivoj stražnjoj klupi u omjeru 2/3-1/3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na cesti se DS3 dodatno ističe jer objedinjuje užitak u vožnji i udobnost svakodnevne uporabe vozila. Okretan i energičan, DS3 povezuje vozača s cestom kako bi zajedno s lakoćom svladali neravnine i zavoje. Riječima Vincenta Bessona, direktora za proizvode i tržišta Grupacije PSA, „voziti DS3 je kao da cestu imate pod prstima!“. Primjerno ponašanje i poslušnost DS3 na cesti čine ga živahnim istodobno nudeći vozaču kontrolu nad vozilom i sigurnost na vrlo visokoj razini. Testni model pokretao je benzinski 1.6 litreni VTi motor sa 120 KS i 160 Nm okretnog momenta. Snaga se na prednje kotače prenosi putem odličnog i preciznog šestostupanjskog ručnog mjenjača. Tako motoriziranom, za sprint do „stotke“ treba mu 9,9 sekundi dok je krajnja brzina 190 km/h.

Potrošnja goriva se može držati na oko 7,5 litara, no reakcija na gas i užitak u vožnji tjeraju vas da s njime uživate na cesti i nastojite iz automobila izvući maksimum, tako da nam je prosjek testa bio nešto iznad devet litara na 100 prijeđenih kilometara. I za kraj, financije. Osnovna cijena modela DS3 sa 95 KS je 109.600 dok model SO Chic sa 120 KS stoji od 127.600 kuna naviše. S dodatnom opremom koju čine kromirane bočne letvice, paket Select koža Mistral, ukrasni paket Boticelli, kromirani retrovizori, vanjska personalizacija Urban tribe, bijeli naplatci od lagane legure 17'', rezervni kotač te dvobojna izvedba karoserije Siva Thorium/Crvena Carmen ona se popne do 148.600 kuna. Nije malo, ali originalnost i luksuz su uvijek imali svoju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo