FOTO: / Konceptualno vozilo London Taxi

Volkswagen je predstavio dodatnog člana svoje flote svjetskih taksija: nakon Berlina, Milana i Hong Konga, taksi studija s E-pogonom predstavljena je i u britanskom glavnom gradu.

22.12.2010.
0:13
VOYO logo

London Taxi se odlikuje upravo vanjskim dizajnom, koji je skrojen prema potrebama putnika, i svojim inovativnim konceptom unutrašnjeg prostora.

Razvojni tim je samo na suvozačevoj strani studiju opremio zakretnim vratima koja se široko otvaraju prema naprijed; zahvaljujući njihovoj potpuno novo razvijenoj, dvoosovinskoj kinematici ova vrata se široko otvaraju, što omogućuje lakši ulazak i izlazak iz vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dužinom od samo 3,73 metara taksi je osim toga kraći od Volkswagen Foxa, ali unatoč tome nudi više slobodnog prostora za noge nego Passat jer u unutrašnjosti taksija nema, naime, suvozačevog sjedala.

Na njegovom mjestu se nalazi područje za prtljagu. Budući da se koferi ne moraju dizati preko utovarnog ruba, putnici ih mogu sami vrlo lako utovariti i jednim pritiskom na gumb pričvrstiti pomoću stremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taksi razvija brzinu od 120 km/h i pogoni se pomoću elektromotora s vrhunskom snagom od 85 kW (trajna snaga: 50 kW). Motor se opskrbljuje energijom preko litijsko-ionskog akumulatora integriranog u podvozju studije.

Zahvaljujući kapacitetu od 45 kilovatsati (kWh) i masi vozila (1.500 kilograma), koja je unatoč akumulatoru relativno niska, ovisno o načinu vožnje moguće je prijeći udaljenosti od čak 300 kilometara (prema NEFZ-u, Novi europski ciklus vožnje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

London Taxi je potpuno konceptualno vozilo. No, dizajn koji počiva na legendarnom modelu Volkswagen Samba Bus, pogon bez emisija i potpuno uvjerljive, praktične prednosti ovog kompaktnog prostornog čuda mogli bi ga vrlo brzo učiniti ostvarivim predmetom želja u metropolama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo