Istrošio vam se akumulator? Evo kako ćete upaliti automobil uz pomoć 'klema'

Korištenje kabela za punjenje akumulatora iz drugog, napunjenog, poznatijih kao 'kleme', najčešći je način da se aktivira ispražnjeni akumulator.

12.11.2014.
8:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Akumulatori spadaju među dijelove automobila o kojima većina vozača najmanje brine. S druge pak strane, upravo zbog prašine i nečistoća koje mogu stvoriti gotovo nevidljivi električni provodnik, dolazi do gubitka energije. Poznato je da se akumulatori vole isprazniti tijekom zime i nižih temperatura. Također i česte vožnje na kratkim relacijama tijekom kojih se akumulator ne uspijeva dovoljno obnoviti, mogu biti pogubne. Ako ste preko noći u automobilu ostavili neko od svjetala upaljenim, sutradan će akumulator biti preslab da pokrene starter. Što napraviti u tom slučaju?

Krenimo redom. Akumulator je spremnik energije koji pretvorbom električne energije u kemijsku (punjenje) akumulira određeni dio dovedene mu električne energije. Priključkom trošila na njegove stezaljke vrši se obrnuti proces odnosno pretvorba kemijske u električnu energiju (pražnjenje akumulatora). Do stvaranja i čuvanja „struje“ u akumulatoru dolazi jer dio napona koji pokreće trošila odlazi nazad na stezaljke akumulatora, pa pretvorbom električne energije u kemijsku dolazi do spremanja/akumuliranja.

Za vozače početnike, ali i za one koji još nisu naučili kako sami mogu napuniti ispražnjeni akumulator i pokrenuti svoj automobil, donosimo upute u 10 kratkih koraka. Električna energija dovoljna da pokrene vaš automobil, dovodi se pomoću produžnih kablova iz ispravnog akumulatora.

Postupak je jednostavan, međutim električne instalacije vašeg automobila mogu se oštetiti ako ispravno ne povežete kablove.

Dakle, prije nego počnete, imajte na umu sljedeće:

Prije nego podignete poklopac motora, neki savjetuju da skinete prstenje ili sat kada radite u blizini akumulatora kako biste spriječili moguće iskrenje. Također, nije dobro da akumulator punite u zatvorenom ili neprozračenom prostoru (to posebice vrijedi za akumulatore velikog kapaciteta, npr kamionske) jer iskrenje može zapaliti plin koji stvara elektrolitska tekućina tijekom punjenja. Osim toga, nikada ne izlažite akumulator otvorenom plamenu ili iskri.

Pazite naročito da produžni kablovi ne dotaknu pozitivan pol akumultora (ili bilo koji metal u dodiru s tim polom) niti bilo koji metalni dio na automobilu. Može doći do kratkog spoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Parkirajte automobil čiji ćete akululator iskoristiti i vaš automobil čiji akumulator ne radi jedan prema drugome. Ne smiju se dodirivati kako ne bi došlo do kratkog spoja ili iskrenja. Ako sumnjate da je je problem u akumulatoru, nemojte ga stalno "verglati" i isprazniti do kraja. Ako ga ispraznite do kraja, teže ćete kasnije upaliti automobil

2. Skinite čepove s ispražnjenog i s ispravnog akumulatora.

3. Izgasite automobil i sve ostale električne uređaje u automobilu kako biste spriječili nepotrebno trošenje akumulatora. Podignite ručnu kočnicu i stavite ručicu mjenjača u neutralan položaj (ili u položaj za parkiranje - P kod "automatika").

4. Spojite jedan kraj kabela (crvene boje) sa pozitivnim (+) polom ispražnjenog akumulatora, a drugi kraj ovog kabela sa pozitivnim (+) polom akumulatora iz kojega ga punite.

5. Zatim spojite jedan kraj produžnog kabela (crne boje) s negativnim (-) polom ispražnjenog akumulatora, a drugi kraj ovog kabela za blok motora ili kaoseriju automobila. Ne zaboravite: Uvijek spojite pozitivan pol s pozitivnim, a negativan s negativnim.

6. Pokušajte upaliti automobil s ispražnjenim akumulatorom. Ako ne uspijete odmah, upalite motor automobila iz čijeg akumulatora punite ispražnjeni akumulator da se ovaj ne bi ispraznio. Pokušajte ponovno upaliti motor automobila s ispražnjenim akumulatorom.

7. Kada uspijete upaliti motor svog automobila dodajte malo gasa i nekoliko minuta punite prazni akumulator. Skinite negativni (-) kabel s bloka motora ili karoserije, a zatim i s pola pomoćnog akumulatora. Produžni kablovi skidaju se obrnutim redoslijedom.

8. Zatim skinite pozitivan (+) kabel s ispražnjeg akumulatora, a potom i s pomoćnog akumulatora.

9. Vratite čepove s akumulatora na njihovo mjesto.

10. Kada je motor automobila pokrenut, trebao bi bez prekida raditi najmanje dvadesetak minuta s povećanim brojem okretaja kako bi se akumulator tijekom vožnje ponovno napunio.

Ako vaš akumulator i dalje ne radi, ili ako lampica alternatora pokazuje kvar, morat ćete obaviti daljnu provjeru akumulatora. Jedna od provjera je i provjera hidrometrom, uređajem kojim se provjerava je li akumulator dovoljno napunjen. Ako ne znate dovoljno o tome, najbolje je da se obratite automehaničaru.

//www.youtube.com/embed/2KhHcTU13V8?rel=0

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali