PROMETNI STRUČNJAK OBJAVIO 'UPUTE': / Kako uvesti rabljeni automobil, ne platiti PDV i debelo zaraditi?

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Sve kreće od 'tampon' tvrtke

22.2.2020.
8:17
Ilustracija: Pixsell
Play logo

Zbog toga što su novi automobil preopterećeni davanjima državi, većina hrvatskih građana kupuju rabljene jer su im novi preskupi. Tri-četiri godine rabljeni automobil je upola jeftiniji od novog, dok su oni stari pet ili šest godina, a još uvijek su u dobrom stanju, prodaju u trećinu cijene, piše stručnjak Željko Marušić na Autportalu.

Tržište rabljenih automobila je veliko, godišnje se zavrti više od 80.000 automobila, no ima onih koji u poreznom sustavu EU pronalaze rupe te su nelojalna konkurencija onima koji posluju u skladu sa zakonom. Tako se stvara nered na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marušić je objavio formulu za sve koji se, kako kaže, "žele baviti takvim marifetlucima":

1. Osnuje se ‘tampon’ tvrtka d.o.o. nekoj od ‘tranzicijskih zemalja ‘ EU-a, Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj…, za koju se unaprijed odredi kratki vijek poslovanja.

2. Ta ‘tampon’ tvrtka legalno kupuje rabljene automobile po netto cijeni (bez PDV-a) na tržištu rabljenih u Njemačkoj, Belgiji. Francuskoj…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kupljeni se automobili potom prefakturiraju i ‘legalno’ prodaju tvrtki u Hrvatskoj, za isti iznos, ali sada prikazan kao ‘brutto’ cijena s iskazanim PDV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Budući da je za vozilo sada, ‘fiktivno’ plaćen PDV, kupac ga više ne treba plaćati već se plaća samo porez na promet motornih vozila.

Play logo

5. Razlika od 20-ak posto koja se tako ostvaruje služi za nelojalno konkuriranje onima koji posluju po zakonu, te ostvarivanje nelegalne, ‘crne’ dobiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Sustavi u kojima su osnovane takve tvrtke, zbog birokratskih tromosti trebaju vremena dok se to uoči, najmanje šest mjeseci, ponekad i godinu dana, za to vrijeme se izvlači nelegalna dobit i tvrtke se potom likvidiraju…

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo