STIGLA U HRVATSKU: / Nova Nissan Micra je u salonima i dostupna od 102,257 kuna

Image
Foto: Nissan

Ogroman napredak u odnosu na prethodnicu, kao i tri generacije tog gradskog automobila B-segmenta čija europska premijera datira iz 1983.

2.6.2017.
11:11
Nissan
Play logo

Osmišljena, dizajnirana i konstruirana u skladu sa zahtjevima ponajprije europskih kupaca, nova Micra cilja na mjesto među deset najprodavanijih automobila u segmentu, a u Nissanu vjeruju da u usporedbi s najvećim konkurentima potpuno nova Micra, dulja, šira i niža no ikad prije, ispunjava i nadmašuje svoje ciljeve.

Atletskog, upečatljivog i suvremenog vanjskog izgleda te dvobojne od vrhunskih materijala izrađene unutrašnjosti koja ostavlja premium dojam, nova Micra je i tehnološki predvodnik opremljen brojnim sustavima za nadzor nad automobilom kakve obično nalazimo u skupljim automobilima, a sada su prvi put dostupni u Micri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nissanov hvaljeni panoramski sustav Intelligent Around View Monitor – prvi put predstavljen u crossoverima Qashqai i Juke – također je prvi puta dostupan u Micri. Za ljubitelje dobrog zvuka, na raspolaganju je i novi audiosustav BOSE Personal. Jedinstveni u segmentu B, napredni zvučnici ugrađeni u naslon za glavu vozačeva sjedala vozača stavljaju u samo središte zvuka.

Proizvođač naglašava i užitak u vožnji postignut zahvaljujući dinamičnim performansama koje su spoj okretnosti, uzbuđenja i osjećaja sigurnosti koji donose pouzdane i predvidljive vozne osobine.

Automobil, koji se proizvodi u Flinsu u Francuskoj, je dostupan s tri motora smanjena obujma – dva benzinska i jednim dizelskim – a svi snagu prenose putem peterostupanjskog ručnog mjenjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost kupaca da izraze svoju vlastitu osobnost i ukus kroz novu Micru zasigurno će biti dodatan dio njezine privlačnosti. Micra će biti dostupna s brojnim premium dodacima za personalizaciju i prilagođavanje vanjskog i unutarnjeg izgleda u nizu privlačnih i suvremenih boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upečatljiv dizajn

Novu Nissan Micru krase dinamične, kompaktne proporcije, a ukupnom duljinom od 3999 mm smješta se u samo središte segmenta B. Isklesana karoserija snažnih i oštrih linija vidljivih iz svakog kuta automobilu daje sportski, svrhovit izgled, no i više od toga. Nova Micra odlikuje se i najnižim koeficijentom aerodinamičkog otpora u klasi od samo 0,29, što smanjuje potrošnju goriva.

Micra je dulja, niža i šira nego ikad prije te je dostupna isključivo u izvedbi s pet vrata. I međuosovinski razmak je dulji. Nova Micra jedan od najširih automobila u B-segmentu i jedan od najnižih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Gledano sprijeda, kraći poklopac motora i manji kut nagiba A-stupa stvaraju atletsku siluetu. Uža prednja svjetla protežu se do prednjih blatobrana, a sada u svim razinama opreme uključuju prepoznatljiva LED dnevna svjetla. Halogena prednja svjetla serijska su u svim paketima opreme, a uz nadoplatu su dostupna i Full LED svjetla. Osim što automobilu daju dodatnu dozu upečatljivosti, energetski su učinkovitija i poboljšavaju vidljivost. Svjetla s obje strane okružuju Nissanovu poznatu prednju masku V-motion, koja upotpunjuje odvažan dizajn prednjeg kraja nove Micre, a sada uključuje i plosnati Nissanov logotip.

Iz profila se jasno vidi padajuća linija krova. Ispod nje ističe se karakterna linija koja se proteže čitavom duljinom karoserije nove Micre, naglo se spušta preko prednjih vrata i zatim se uzdiže prema stražnjem kraju. Zacrnjeni B i C-nosači stvaraju dojam plutajućeg krova, a C-nosač krije i ručice stražnjih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stražnji kraj krase upečatljiva svjetla u obliku bumeranga. Ispod njih nalazi se profilirani odbojnik serijski izveden od materijala nalik karbonskim vlaknima koji skriva ispušnu cijev. Na vrhu se nalazi sportski krovni spojler, koji poboljšava aerodinamičke osobine i također je dio serijske opreme. Zajedno ti elementi stražnji kraj automobila, koji stiže s izborom deset boja karoserije, čine prepoznatljivim na prvi pogled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energična unutrašnjost

Unutrašnjost nove Micre izvedena je na način koji vozača stavlja u samo središte zbivanja. Ističe se armaturna ploča u obliku slova T jednostavnih i skladnih linija zahvaljujući kojoj vozač i suvozač mogu uživati u iznimnoj količini prostora. Instrumenti i komande organizirani su za veću udobnost, praktičnost i sigurnost. Na temelju usporedbe s konkurentima nova Micra najbolja je u klasi kad je riječ o vremenu koje vozač provodi ne gledajući cestu.

Razvojni tim svu je pozornost posvetio vrhunskoj razini uglađenosti i kvalitete, čemu svjedoči uporaba mekih materijala u dvije boje, serijskih u svim paketima opreme nove Micre. U premium detalje ubrajaju se multifunkcijski upravljač s ravnim dnom – također dio serijske opreme – i kromirani umetci na ručicama vrata i ventilacijskim otvorima.

shimmer fallback
shimmer fallback

Vrhunska ergonomija bila je jedan od ciljeva u razvoju nove Micre, i taj je cilj postignut. Zahvaljujući pametnoj konstrukciji Micra postavlja nova mjerila u B-segmentu. Upravljač podesiv po visini i dubini dio je serijske opreme, a zahvaljujući nižem položaju vozačeva i suvozačeva sjedala putnicima u prednjem redu na raspolaganju je mnogo prostora za glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno konstruirana prednja sjedala pružaju potporu cijelim leđima, čime smanjuju umor vozača na dugim putovanjima. Veća širina u odnosu na prethodni model donosi više prostora za laktove putnicima na stražnjoj klupi, koji uživaju i u najvećem prostoru za ramena i koljena u klasi.

Prtljažnik obujma 300 l (prema normi VDA) na razini je najboljih u klasi i ne oduzima prostor za koljena putnika na stražnjoj klupi. Kad su stražnja sjedala preklopiva u omjeru 60:40 sklopljena, obujam prtljažnika raste do 1004 litre.

Intuitivna tehnologija

Nova Nissan Micra opremljena je brojnim intuitivnim tehnologijama nadzora koje donose više udobnosti, praktičnosti i sigurnosti. Mnoge od njih dostupne su u svim inačicama, a ostale su dostupne u određenim paketima opreme ili uz nadoplatu. Prvi puta u automobilu B-segmenta dostupan je premium audiosustav BOSE Personal koji s pomoću dvaju zvučnika ugrađenih u naslon za glavu vozačeva sjedala vozaču donosi vrhunski surround zvuk. Audiosustav BOSE Premium serijski je dio paketa opreme Tekna, a uz nadoplatu je dostupan i u paketu N-Connecta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NissanConnect

Brojnim se sustavima nove Micre upravlja putem multimedijskog sustava ugrađenog visoko u sredini armaturne ploče. Najnapredniji sustav zove se NissanConnect. Dio je serijske opreme paketa Tekna i N-Connecta, a uz nadoplatu je dostupan i u paketu Acenta. Paket opreme Acenta serijski je opremljen multimedijskim sustavom Display Audio, a paket Visia opremljen je osnovnim audio sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NissanConnect opremljen je 7-inčnim dodirnim zaslonom u boji, digitalnim radiom, satelitskom navigacijom i aplikacijama poput onih za pametne telefone.

Display Audio također je opremljen 7-inčnim dodirnim zaslonom u boji, a serijski dolazi sa sustavom Apple CarPlay. Nakon što putnici spoje svoj iPhone s automobilom, taj sustav im omogućuje uporabu funkcije glasovnog upravljanja virtualnim pomoćnikom Siri, aplikacijom Apple Maps s navigacijom u stvarnom vremenu te glazbom i telefonom, ali i drugim aplikacijama kao što su Audiobooks i Spotify ( dostupno ovisno o tržištu).

Glavni sustav nadopunjen je naprednim zaslonom za pomoć u vožnji, smještenim između brojača okretaja i brzinomjera na instrumentnoj ploči. Na 5-inčnom TFT zaslonu visoke razlučivosti u boji vozaču pruža najvažnije informacije o automobilu i vožnji smješten kako bi vozač što manje odmicao pogled s ceste. Temelji se na tehnologiji koji je Nissan razvio za crossovere Qashqai i X-Trail, a njime se upravlja tipkama na upravljaču.

Široka lepeza sigurnosnih tehnologija

Nova Micra odlikuje se najbogatijom ponudom integriranih sigurnosnih tehnologija ikad ugrađenih u mali Nissanov automobil. One uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inteligentni sustav upozorenja i korekcije izlaska iz voznog traga, inteligentno kočenje u nuždi, prepoznavanje prometnih znakova, automatsko upravljanje dugim svjetlima, Inteligentni Around View Monitor i nadzor mrtvog kuta.

Svaka nova Micra serijski je opremljena sa šest zračnih jastuka, sustavom za upozorenje na nevezan sigurnosni pojas i podešavanjem visine sigurnosnog pojasa na prednjim i stražnjim sjedalima. Nova Micra opremljena je pričvrsnim točkama Isofix na stražnjim sjedalima i suvozačevu sjedalu. Elektronički sigurnosni sustavi uključuju elektronički sustav stabilnosti, sustav protiv blokiranja kotača prilikom kočenja i sustav za pomoć pri kretanju na uzbrdici. Tempomat, automatska svjetla, automatsko uključivanje svih pokazivača smjera pri snažnom kočenju i sustav za nadzor tlaka u gumama također su serijski dio opreme svake Micre.

Sigurna vožnja

Nova Micra konstruirana je na Nissanovoj postojećoj, ali znatno dorađenoj, V-platformi koja donosi novu razinu performansi, a koju dodatno poboljšavaju dva Nissanova sustava – inteligentni nadzor udobnosti i inteligentni nadzor putanje. Dokaz dobro obavljenog posla stigao je s testiranja Euro NCAP - dodijeljena je ocjena sigurnosti od četiri zvjezdice, a inačicama opremljenima dodatnim inteligentnim tehnologijama za pomoć u vožnji dodijeljeno je pet zvjezdica.

Motori smanjena obujma

Dva od tri motora koji pokreću novu Micru opremljeni su sa sustavom Stop&Start, koji smanjuje potrošnju kad vozilo stoji na mjestu. Svi motori na raspolaganju od predstavljanja snagu prenose putem peterostupanjskog mjenjača. S vremenom će ponudu obogatiti novi motori i automatski mjenjač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Micra s tri trenutačno dostupna motora razvija sljedeće performanse:

shimmer fallback
shimmer fallback

Nova Micra, čije su prethodnice prodane u više od sedam milijuna primjeraka u svijetu, od čega više od 3,3 milijuna u Europi, dostupna je s Nissanovom poznatom strukturom paketa opreme koju čine razine Visia, Acenta, N-Connecta i Tekna.

U Hrvatskoj Micra starta s cijenom od nešto više od 102,000 kuna.

Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo