Play ponuda

OSVJEŽEN I DIZAJN I TEHNOLOGIJA / U Hrvatsku stigao novi XCeed: Popularni crossover od sada je još bolji, a zna se i cijena po kojoj će se prodavati kod nas

Foto: Ines Brežnjak

U Hrvatsku je stigla nova unaprjeđena Kia XCeed, a cijena ovog popularnog crossovera starta od 23.199 eura

23.2.2023.
22:25
Ines Brežnjak
Play ponuda

Automobilska industrija i njezino tržište se polako oporavljaju pa se u Hrvatskoj svako malo predstavi neki novi model auta. Premijeru jednog iznimno uspješnog modela danas je imala i Kia, koja je hrvatskoj javnosti predstavila novi XCeed, kompaktni crossover koji je dobio brojna unaprjeđenja - osvježen i odvažniji vanjski izgled, unaprijeđenu unutrašnjost i novu opremu GT-line.

Vanjština i unutrašnjost ovog automobila su poboljšani kako bi se bolje slagali sa sportsko-urbanim karakterom XCeeda, a jedan od značajnijih noviteta je i GT-line oprema u novom XCeedu u kombinaciji s benzinskim motorom koji proizvodi 204 KS. Kada smo već kod pogonskih sklopova, u ponudi su blagi hibridi, plug-in hibridi, benzinci ali i dizelaši.

Iako je izgled osuvremenjen, on se temelji na ikonskom dizajnu svojeg prethodnika, a napravljene promjene dodatno naglašavaju sportski, urbani i avanturistički duh XCeeda. Novi Kia XCeed ima nove LED farove i izmijenjenu masku, prednji odbojnik i inovativni koncept dovoda zraka. Modifikacije na stražnjem kraju uključuju novi difuzor sa sjajnom crnom zaštitnom pločom i diskretnim ispušnim cijevima. Stražnja LED svjetla imaju suptilan svjetlosni potpis koji se čini kao da seže do ramena automobila promatrajući iz određenih kutova.

Nova oprema GT-line ima brojne sportske dodatke po kojima se razlikuje od osnovnog modela. Oštre linije tigrova nosa uokviruju novu prednju masku, dok sportski donji otvor za dovod zraka i bočni odbojnik doprinose agresivnijem izgledu prednjeg dijela. Na zadnjem kraju neobična nova šesterokutna LED svjetla i sportski donji difuzor u boji karoserije dopunjuju unaprijeđeni model i razlikuju XCeed GT-line od drugih vozila na cesti.

XCeed je raspoloživ u čak 12 boja, ovisno o opremi, među kojima su tri nove boje: Lemon Splash, Celadon Spirit Green i Yuca Steel Grey.

Play ponuda

Od 120 do 204 konja

U unutrašnjosti je središnja konzola XCeeda blago okrenuta prema vozaču, a dizajnerski je u cjelini opremljena s profinjenim materijalima koji su meki na dodir. Sjedala dolaze presvučena tkaninom, brušenom kožom, sintetičkom ili pravom kože.

Zapremina prtljažnika novog XCeeda iznosi 426 litara, dok s oborenim stražnjim sjedalima zapremina ide do 1.378 litara. Stražnja sjedala mogu se dijeliti u omjeru 40:20:40, a od ostalih praktičnih stvari tu s i pametna električna vrata prtljažnika s mogućnošću podešavanja visine, dvostruko dno prtljažnika koje je moguće pomicati gore-dolje kako bi dobili više prostora ili zbog upotrebe skrivenog pretinca u dnu prtljažnika.

U osvježenoj ponudi na raspolaganju su tri benzinska turbo motora. Trocilindrični 1,0-litreni motor T-GDi nudi 120 konjskih snaga, a četverocilindrični 1,5-litreni motor T-GDi nudi 160 KS. Najsnažniji motor u ponudi je 1,6-litarski motor T-GDI s najvećom snagom od 204 KS. Tu je i 1,6-litreni dizelski motor najveće snage od 136 KS. Plug-in hibrid s kapacitetom baterije od 8,9 kWh dolazi u kombinaciji sa 6-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom te donosi do 141 KS snage. Na struju će se vozači moći voziti do 48 kilometara, što je dovoljno za većinu dnevnih vožnji.

Druge funkcije namijenjene unaprjeđenju udobnosti i uživanju na svakom putovanju uključuju audio sustav JBL Premium s tehnologijom Clari-Fi, dvozonski klima uređaj, grijana i električno složiva vanjska ogledala, grijan volan, grijano vjetrobransko staklo, grijanje i hlađenje prednjih sjedala i grijanje stražnjih sjedala.

Play ponuda

Napucan sigurnosnom opremom i sustavima

Automobil dolazi napucan sigurnosnom opremom, a neke funkcije jako su zgodne. Primjerice, radarski tempomat (SCC) nadgrađen je s dodatnom funkcijom povezanom s navigacijom pa SCC pomoću navigacije (NSCC) automatski prilagođava brzinu vožnje XCeeda s obzirom na ograničenje brzine na pojedinoj cesti. Tu je i takozvana funkcija 'područja' (NSCC-Z) koja smanjuje brzinu vozila u 'sigurnim područjima' zabilježenim u navigacijskom sustavu, a kada vozilo izađe iz „sigurnog područja“ sustav vraća prethodnu brzinu vozila. Dodatni razvoj sustava NSCC donosi i funkciju Curve (NSCC-C) koja koristi navigacijske podatke za prilagođavanje na dolazeći zavoj na cesti. Sustav tako smanjuje brzinu vozila ako je to potrebno za siguran ulazak u zavoj, a nakon izlaska iz zavoja vozilo se vraća na programiranu brzinu.

Druge sigurnosne funkcije novog XCeeda uključuju upozorenje na centralni sudar, inteligentno upozoravanje na ograničenja brzine, pomoć kod održavanja vozila na voznoj traci, pomoć kod praćenja vozne trake, pomoć kod vožnje na autocesti i automatsko zasjenjivanje dugih svjetala, a tu je i funkcija pametnog parkiranja (Smart Parking Assist) koja koristi senzore kako bi olakšala parkiranje na uskim mjestima.

Cijena u Hrvatskoj kreće od 23.199 eura za najslabiji model s 1.0 motorom. Benzinac 1.6 s GT-line opremi košta 35.699 eura, dok ćete za dizelaš u istoj opremi morati iskeširati 36.399 eura. Novi crossover standardno nudi Kijino sedmogodišnje jamstvo za čitavo vozilo, odnosno do 150.000 kilometara (prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).