RAZNA MIŠLJENJA

Vječna rasprava: Je li veličina klitorisa važna i može li utjecati na orgazam (ili nedostatak istog)?

Veličina, položaj, poza, raspoloženje… Toliko faktora, ali koji je onaj pravi?

Već jako, jako dugo muškarci imaju onu naviku uspoređivanja veličine svog penisa, no – ni žene nisu imune na uspoređivanje svojih ženskih atributa. Prema podacima američkog Kongresa za porodništvo i ginekologiju, jedna od sedam žena barem je nekad u životu pomislila da se podvrgne operaciji smanjivanja stidnih usana putem kirurškog zahvata. No, što je s klitorisom? Tim magičnim ljubavnim gumbićem, s više od osam tisuća živčanih završetaka koji je toliko zaslužan za gotovo svaki orgazam? Je li njegova veličina važna?

Novinarka Redbooka nedavno je na pregledu kod svoje ginekologinje saznala da ima mali klitoris, pa ju je jako zanimalo što to točno znači za njezin seksualni život.

Za početak je navela neke od općenitih karakteristika ovog magičnog gumba. On je, kao što većina nas dobro zna, mnogo veći iznutra nego izvana, oblikovan je poput jadaca te se prostire od površine pa sve do duboko u vagini, ali ono što ga čini posebnim jest – da je odgovoran za onaj divan osjećaj ženskog orgazma.

Položaj

“Čak 90 posto žena najčešće doživljava orgazam upravo stimulacijom klitorisa, ali postoje i žene koje mogu doživjeti orgazam isključivo penetracijom. No, i kad je riječ o vaginalnom, odnosno penetrativnom orgazmu, i dalje smatramo da je klitoris zaslužan za njega. Naime, istraživanja su pokazala kako žene koje imaju klitoris smješten bliže vagini (otprilike pola centimetra), lakše doživljavaju vaginalne orgazme”, objašnjava liječnica i autorica knjige Bodywise: Discovering Your Body’s Intelligence for Lifelong Health and Healing, Rachel Carlton Abrams.

Stoga, prije nego počnete paničariti i brinuti se oko veličine svog klitorisa, zapamtite ovaj podatak – da je upravo njegov položaj jedan od ključnih faktora zašto uvijek ili često doživljavate, ili pak nikad ne doživljavate orgazam u određenim pozama.

Također, Abrams tvrdi kako još mnogo toga o klitorisu nije otkriveno, pa tako ni to je li veličina klitorisa određena genetski i kako točno veličina utječe na seksualni užitak – no, malo se istraživača zapravo trudi otkriti odgovore na ova pitanja, dodaje.

Manjkava istraživanja

Postoje argumenti u korist teorije da je veličina važna za seksualni užitak, a tome u prilog ide studija provedena 2014. godine. Istraživači su magnetskom rezonancom snimili dijelove zdjelice kod 30 žena, od kojih je 10 rijetko doživljavalo orgazam ili ga nikad nije doživjelo. Pokazalo se da su žene, koje su imale probleme s postizanjem orgazma, imale i manji klitoris, koji je ujedno bio smješten pet do šest centimetara dalje od vagine nego kod žena koje su redovito ili barem češće doživljavale orgazme. (A ovdje se potvrđuje ona teza o položaju!)

No, Abrams tvrdi da u istraživanju nigdje nije navedeno jesu li žene, koje su tvrdile da češće doživljavaju orgazme, iste doživljavale zbog položaja i veličine svog klitorisa, ili možda jednostavno zato što su češće imale spolni odnos. A upravo češći seks povećava razine testosterona u tijelu i tako čak i povećava veličinu klitorisa.

Ključni su hormoni?

A evo zašto do toga dolazi. Kad je riječ o veličini klitorisa i orgazmima, to je situacija slična onoj s jajetom i kokoši. “Jednom kad postanete više seksualni, vaše tijelo počne proizvoditi više estrogena, oksitocina i testosterona. Estrogen potiče laganiju seksualnu želju, testosteron povećava onu neku agresivniju želju za seksom, dok nas oksitocin -hormon ugode – smiruje te povećava želju za fizičkom privrženosti. A sva tri hormona zajedno zatim povećavaju našu želju za dodirom – pa tako, kasnije, i za seksom”, objašnjava Abrams te dodaje kako je istina da testosteron, u dovoljno velikim količinama, zaista povećava klitoris. Zbog toga transseksualne žene imaju mnogo veći klitoris, kao i žene s abnormalno visokom razinom testosterona, uključujući i žene kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika.

A što je s ‘prirodnim’ povećanjem razine testosterona u tijelu?

“Možemo hipotetski reći da će i ‘normalno’ povećanje razine testosterona (tijekom seksa) dovesti do povećanja klitorisa, ali to i nije tako blesav zaključak”, tvrdi Adams, ali upozorava kako postoji jedna kvaka. Žene s nižom razinom testosterona – a to su obično žene u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama i koje doživljavaju veće količine stresa – obično imaju i manji klitoris te kod njih dolazi do smanjenog libida, energije i pogoršanja raspoloženja. Tako da, s te strane, postoji mogućnost da je manji klitoris povezani sa smanjenim libidom, ali time nikako ne možemo dokazati uzročnost.

Nemojte se brinuti

I nakon svega navedenog, vjerojatno se pitate – “Dobro, utječe li onda veličina na orgazam ili ne?” Nemojte se previše brinuti, čini se kako veličina ni ovdje baš NIJE VAŽNA te ona ne bi trebala utjecati na to hoćete li doživjeti orgazam ili ne. No, ako ćete se brinuti o svemu samo ne o tome da uživate – to bi svakako moglo utjecati na doživljavanje orgazma! (Jeste li ikad uspjele doživjeti orgazam dok ste u istom trenutku razmišljale o pranju veša? Niste. Vjerojatno vam je sad sve jasnije.)

“Veličina klitorisa ne bi trebala utjecati na orgazam – jer orgazam počinje u glavi. Mnoge žene ne uspijevaju doživjeti orgazam ne zbog veličine svog klitorisa, već zbog toga što se ne mogu dovoljno prepustiti užitku koji doživljavaju. Imaju previše toga na pameti, od toga kako izgledaju gole, pa do toga imaju li ‘tamo dolje’ neugodan miris, zatim se brinu o djeci, o poslu, o kućanskim poslovima, i o još mnogo toga”, objašnjava seksualna i bračna terapeutkinja, Sienna Sinclaire.

No, ako ste ipak zabrinute da je veličina vašeg klitorisa zaslužna za to što ne možete doživjeti orgazam koliko biste htjele, postoje načini da provjerite postoji li zaista taj problem te da povećate razinu hormona u tijelu i riješite ga, objašnjava Abrams. Za početak, nađite način kako se riješiti stresa – koji je veliki ubojica libida, a ti načini mogu biti vježbanje (koje povećava količinu endorfina, koji pak povećava seksualnu želju) i – masturbirajte. Mnogo. Ako ste u mogućnosti, čak svaki dan. A na to možete gledati kao na najučinkovitiji lijek koji vam vaš liječnik može prepisati i kao na lijek koji će vaše tijelo ispuniti hormonima te će vam oni zatim pomoći da kasnije, tijekom seksa, lakše doživite orgazam, dodaje Abrams. I dok se još uvijek vode rasprave o tome je li za orgazam važna veličina klitorisa ili ne, nema apsolutno nikakve sumnje da hormoni u tome igraju ključnu ulogu!

Upoznajte svoje tijelo

“Na kraju krajeva, ne postoji ‘ispravno’ i ‘pogrešno’ kad je riječ o vašim genitalijama. Svaka je žena lijepa na neki svoj način, pa je ista stvar i s klitorisom te njegovom veličinom. Umjesto da se brinete o tome kako bi vaš genitalni dio trebao izgledati, jednostavno se prepustite svim onim užicima koje vaše tijelo doživljava”, tvrdi Sinclaire.

Stoga, veličinu na stranu – ono što je za početak važno jest upoznati svoje ženske dijelove, kao i upoznati svoje tijelo u cijelosti, da biste bile korak bliže doživljavaju onih predivnih, eksplozivnih i divnih orgazama.

Novinarka dalje objašnjava svoje iskustvo te tvrdi kako je mali klitoris nikad nije ‘sprječavao’ da doživljava orgazme. A to je tako zato što, tvrdi, nikad nije sramežljiva kad je posrijedi traženje oralnog zadovoljavanja te si nikad ne zadaje nerealna očekivanja o tome da baš svaki put tijekom penetracije mora doživjeti orgazam. No, uz to i redovito vježba, meditira te se na razne načine pokušava riješiti stresa, a oslanja se i na namirnice poput kokosa, češnjaka i  šipka, koji na prirodan način povećavaju razine testosterona. Također kaže kako se trudi što više upoznati vlastito tijelo te svoj seksualni život dovesti pod kontrolu, a i iz dana u dan pokušava razumjeti što joj paše i na koje načine najbrže može doživjeti orgazam te se prestaje zamarati tim nesretnim milimetrima.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr