Najčešće pogreške

Stalno vežete kosu u rep prije spavanja? Niste ni svjesni koliko joj time štetite

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 20:02 20.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Ako vam se tako jako sviđa konjski rep, desit će se da se probudite sa viškom vlasi na jastuku

Svakog dana na puno načina štetimo kosi, od prevrućeg fena do agresivnih pramenova. Ali i bezazlena dnevna rutina odlaska na spavanje može štetiti kosi. Budite li se raščupani, neuredne i neposlušne kose ili primijetite više dlaka na jastuku nego što je uobičajeno, možda joj činite štetu dok se odmarate, a da to ni ne znate.

Evo nekoliko najuobičajenijih pogrešaka koje ljudi rade pred odlazak u krevet i kako ih popraviti da bi se probudili zdravije i ljepše kose.

Spavanje kose vezane u konjski rep


Ako vam se tako jako sviđa konjski rep, desit će se da se probudite sa viškom vlasi na jastuku. To je zato jer gumice za konjski rep potežu kosu i čupaju je iz korijena, kako se okrećete u spavanju. Noć za noć uzima danak. Može se desiti da kosa naprijed postane kraća i tanja. Ne paničarite, ovo se događa tek poslije puno godina nošenja takve frizure ili pletenica.

Želite li da sam je kosa odmaknuta od lica dok spavate, napravite lagani repić na vrhu glave. Ili kosu spletite u labavu pletenicu.

Idete u krevet mokre kose

Neki puta ste toliko umorni na kraju dana da se ne možete gnjaviti sa sušenjem kose poslije tuširanja. Lijeganje mokre kose nije pametno jer je mokra kosa puno osjetljivija nego suha. Svaki pramen napravljen je od kohezivnih lanaca koji se drže zajedno kemijskim vezama. Neke od ovih veza mogu se privremeno prekinuti vodom, vrućinom i vlagom pa kosa bude podatna i lomljiva.

Dobra je vijest da je ne morate posve osušiti prije spavanja da bi zaštitili svoje uvojke. Ako perete kosu prije spavanja, fenom osušite barem korijen da prevenirate lom kose blizu tjemena.

Spavanje na pamučnom jastuku

Imate li mekanu ili lomljivu kosu, maknite grubi pamučni jastuk koji može zamrsiti kosu. Pokušajte glavu držati na svili ili satenu. Satenski i svileni jastuci izazivaju manji statički elektricitet i trenje na kosi, a to znači manje traume i manje raščešljavanja ujutro.

Mogu pomoći i prirodna ulja osobito ljudima suhe i kovrčave kose.

Ne koristite blagodati cijelonoćnih tretmana

Imate li suhu i lomljivu kosu stavljajte hidratizirajuću masku preko noći koja će joj dati prijeko potrebnu vlagu. Imate li normalnu kosu, osigurajte da vam većina preparata bude na krajevima kose, a ne pri korijenu. Ako je vaša kosa jako suha, rasporedite tretman po cijeloj kosi. Spavajte sa kapicom za tuširanje da proizvod što bolje prodre.

Četkanje kose prije spavanja

Zaboravite onu priču da morate provući četku kroz kosu 100 puta da bi bila sjajna. Četkanje može za kosu predstavljati dodatni stres. Ako morate, uzmite češalj široko postavljenih zubaca koji neće niti malo počupati kosu.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 20:02 20.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr