Nemojte ignorirati

Povraćanje može biti posljedica raznih bolesti, ovo je nekoliko stvari koje bi o tome trebali znati

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 15:55 06.10.2016 / Rubrika:
0

Sigurno vam se dogodilo da povraćate više puta u životu i mislite da uglavnom da o tome sve znate

Ipak, evo nekoliko stvari koje bi vas mogle iznenaditi.

Nije uvijek trbušni virus

Kod djece povraćanje može biti simptom migrene ili streptokoka u grlu. Kod bebe to može biti znak želučanog refluksa. Kod odraslih iznenadno povraćanje može ukazivati na zastoj probave. Ako povraćanje ne prestane za 48 sati i ako ga ne prate drugi simptomi kao groznica i proljev, morate liječniku.

Boja je važna


Obično povraćamo ono što smo zadnje pojeli. Ali ako je sadržaj crn, svijetlo crven ili izgleda kao tamni pekmez, povraćate krv i liječniku morate smjesta.

Nije to uvijek loše

Trudnice znaju povraćati prva tri mjeseca trudnoće i to zapravo znači da su šanse da imate spontani pobačaj manje, kaže studija sa National Institute of Child Health and Human Development.

A za druge ljude povraćanje je put da infekcija izađe iz organizma pa spriječavanje povraćanja može produžiti bolest. Ako je povraćanje učestalo i jako, može izazvati dodatne probleme, kao dehidraciju pa možda tada trebate neko sredstvo protiv povraćanja.

Može imati miris na parmezan

Studija sa sveučilišta Brown sudionicima pokusa je predstavila miris sintetiziran kemijskom kombinacijom i rečeno im je da je to sir parmezan pa im se dopao. Kada im je prezentiran isti miris i kad im je rečeno da je to bljuvotina, smatrali su ga odvratnim. Kontekst puno utječe kako percipiramo miris nečega.

Imate fobiju

Postoji strah od povraćanja koji se zove emetofobija. Ljudi sa emetofobijom mogu imati paralizirajuću tjeskobu zbog svog tijela, boravka sa drugim ljudima koji su bolesni ili općenito zbog klica iz okoliša. Sama bolest ili kada vide nekoga drugoga da povraća može izazvati napad panike. Liječenje ovog poremećaja nije lako i traje.

Može biti smrtno

Povraćanje se obično liječi pijenjem bistrih tekućina, izbjegavanjem čvrste hrane i odmaranjem. Ali ako ne prestajete povraćati, možete dehidrirati. Ako povraćate više od četiri do pet sati i ništa ne možete zadržati u želucu, pa ni vodu, morate hitno u bolnicu. Trebat će vam infuzija.

Znanstvenici s North Carolina State University načinili su stroj, veliki zračni kompresor koji simulira povraćanje i pomaže znanstvenicima da otkriju na koje se sve načine prenosi norovirus. Norovirus izaziva teško povraćenje i proljev, a čest uzrok zaraze su hrana i voda.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 15:55 06.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr