SLAŽETE SE?

Ove tri istine o strijama treba znati svaka žena. I napokon ih prihvatiti kao normalan dio tijela

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 11:00 20.01.2017 / Rubrika:
Foto: ferrerivideo/thinkstock
0

Jednostavno ih prihvatite kao normalan dio svog tijela…

Vrlo je vjerojatno da upravo vi, kao i ja sama, imate ‘muke’ po strijama. No, one su zapravo nešto prilično uobičajeno.

Strije su oštećenja i napukline na koži u obliku debljih i tanjih linija, koje nastaju tijekom naglog i brzog rastezanja kože. Na njihovu pojavu djelomično možemo utjecati, ali kad se pojave, vjerojatno ih se više baš i nećemo moći riješiti.

A ovo su tri istine o strijama koje bi trebale znati sve žene (i one koje ih imaju, i one koje ih nemaju, i one koje će se s njima tek susresti):

1. Ne mogu se potpuno ukloniti

Za razliku od manjih rana i ogrebotina, čiji ožiljci s vremenom nestaju, strije ne možemo u potpunosti izbrisati s kože. Iako mnogi tretmani tvrde kako mogu polučiti uspjeh, oni ih zapravo mogu samo dobro zakamuflirati. Tretmani zaista mogu promijeniti teksturu strija, posvijetliti ih i smanjiti njihovu vidljivost, ali one će i dalje biti ondje. No, većina tih tretmana dosta je skupa, a za vidljive rezultate potrebno ih je provoditi i nekoliko mjeseci.

 

2. Losioni i kreme nemaju baš neki učinak

Applying moisturizer on belly

Iako losioni i pravilno njegovanje kože može spriječiti da se strije pojave, kad se jednom pojave više ih nikakve kreme neće moći izbrisati. Te kreme mogu nahraniti i osvježiti kožu, no strije će i dalje ostati na koži i nikad neće u potpunosti nestati.

3. Stare strije ostaju…

I dok stare strije, takozvane striae alba, koje dobivamo tijekom odrastanja ili tijekom nagle promjene težine, gotovo uopće ne možemo prikriti, već ih jednostavno prihvatiti kao najnormalniji dio svog tijela, tek nastale strije koje se često pojavljuju tijekom trudnoće – možemo vizualno sakriti.

To su strije pod nazivom striae rubra koje zbog vidljivih kapilara imaju crvenkastu ili ljubičastu boju. One se mogu učinkovito ublažiti laserskim tretmanima koji uklanjaju vidljivu boju i izglađuju tek nastale pukotine na koži.

Ali, na kraju krajeva, i one su samo dio nas. I trebamo ih, kao takve, prihvatiti :)

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 11:00 20.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr