PRIPAZITE!

Evo što se može dogoditi ako sat, dva (ili pet) predugo nosite isti tampon

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 08:00 17.11.2016 / Rubrika:
Foto: gregory_lee/Thinkstock
0

Mala je vjerojatnost, no može doći i do ozbiljnijih infekcija

Ok, svima se može dogoditi da malo zaborave na tampon koji imaju i nose ga mrvicu dulje nego što je to preporučljivo, a kad to shvatimo, mi cure sklone smo u trenutku stvoriti pravu paniku i dramu.

Možda smo pokvarile nešto dolje, hoćemo li umrijeti? Što se događa?

No, ginekologinja i profesorica s Yalea, Mary Jane Minkin, za Cosmopolitan je izjavila kako slobodno možemo prestati paničariti (ok, kad izvadimo spomenuti tampon, naravno).

Velika je vjerojatnost da se neće dogoditi ništa toliko strašno, tvrdi ona. “Vjerojatno se neće dogoditi ništa ako tampon malo predugo ostavite tamo dolje, ali ipak – to vam ne bi trebala postati navika”, objašnjava.

Ipak, uvijek postoji mogućnost da se dogodi i nešto ne baš tako lijepo…A evo do čega bi moglo doći ako tampon ne izvadite na vrijeme:

Suhoća ‘tamo dolje’

Kad shvatite da ste sat vremena (ili tri sata) predugo ostavile tampon da vam upija krv tijekom menstruacije, vjerojatno ćete osjetiti užasnu suhoću tamo dolje.

“Ako tampon ostavite predugo u rodnici, tkivo postaje jako suho i zbog toga se javlja onaj osjećaj nelagode”, objašnjava Minkin.

A rješenje je da tampon odmah izvadite i da tampone općenito ne koristite neko vrijeme (već se prebacite na uloške). Također, pomoću lubrikanta možete ublažiti suhoću i zaustaviti taj glup i neugodan osjećaj.

Neugodan miris

Ženama se zna dogoditi da toliko predugo ostave tampon u rodnici da moraju posjetiti ginekologa kako bi ga uklonio. A liječnici po neugodnom mirisu na ribu već znaju o čemu se radi i prije nego vide u čemu je problem, tvrdi Minkin.

Krv kao takva nema neugodan miris, ali kad se pomiješa s bakterijama iz tijela, dolazi do smrada…A što dulje tampon upija krv, upija i više bakterija, pa se samim time osjeti i neugodniji miris.

Ozbiljnije infekcije

Vjerojatno ste već čuli za sindrom toksičnog šoka (TSS), potencijalno fatalnu bolest do koje može doći ako predugo nosite isti tampon te se u njemu zatim skupljaju hrpe bakterija.

Na tisuću menstruacija, prijavljeno je od 1 do 17 takvih slučajeva, piše Playtex, a pod najvećim su rizikom djevojke i žene mlađe od 30 godina.

Iako je vjerojatno da nećete oboljeti od TSS-a, doktorica Minkin tvrdi kako su ovo simptomi po kojima ga prepoznajete (ako ste u strahu da biste ga ipak mogle imati): povišena temperatura, niski tlak i koža koja izgleda kao da je oparena vrelom vodom. Ako primijetite neki od ovih simptoma, obavezno se javite svom liječniku!

Vjerojatno će procuriti…

Ovo je prilično logično, jer ni jedan tampon ne može upiti neograničenu količinu tekućine.

A ako tampon nosite više od 12 sati, primijetit ćete smeđe mrlje, jer što je krv starija, to je tamnije boje, objašnjava Minkin.

Neće se dogoditi apsolutno ništa

Ako ste prekoračile preporučeno vrijeme nošenja tampona od 8 sati za sat ili dva, vjerojatno se neće dogoditi ništa ozbiljnije, objašnjavaju stručnjaci.

No, ako ga ostavite dan ili dva (da, i to se događa), onda obavezno morate posjetiti ginekologa, koji će vam vjerojatno prepisati antibiotik. I, naravno, nikad si više ne smijete dopustiti da vam se takvo što dogodi (ako se ikad i dogodilo)!

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 08:00 17.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr