Baka servis

Znanstveno potvrđeno: Evo koliko bi bake trebale čuvati unuke i zašto je to dobro za njihovo zdravlje

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:09 12.12.2016 / Rubrika:
Foto: dolgachov/Thinkstock
0

Druženje s unucima može smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti koje pogađaju stariju populaciju

Kada ste baka, jedna od stvari koja vas najviše ispunjava sigurno je provođenje vremena s unucima. Sudeći prema istraživanjima, ova aktivnost ne donosi samo radost u vaš život nego vam i pomaže očuvati zdravlje u zlatnim godinama.

Studija obajvljena u časopisu Menopause pokazala je da su bake koje su čuvale unuke barem jednom tjedno pokazale bolje rezultate na kognitivnim testovima. Istraživanje je provedeno na grupi od 186 žena koje su prošle menopauzu, od kojih 120 ima unuke.

Ni previše ni premalo nije dobro

Grandma Reading Story To Grandson Next To Fireplace

Istraživači su došli do zaključka da druženje s unucima može smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti. No, previše babysittanja može im se obiti o glavu. Bake koje su za potrebe istraživanja čuvale unuke pet ili više puta na tjedan, postigle su lošije rezultate na tri kognitivna testa.

Razlog ovakve razlike još uvijek nije jasan, druga istraživanja su pokazala da je društvena interakcija vrlo važna za starije osobe jer tako ostaju mentalno zdrave. Osim toga, čak i unuci imaju zdravstvene koristi od druženja sa svojim bakama i djedovima pa im to nije dobro uskratiti.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:09 12.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Savjet glumice Drew Barrymore zaposlenim majkama zlata je vrijedan

U životu nije nimalo lagan zadatak postići balans. Svjesne su toga brojne zaposlene majke koje često imaju osjećaj da nisu postigle ravnotežu između posla i obitelji pa osjećaju grižnju savjesti. Tražite li način kako to ispraviti, slijedite savjet glumice Drew Barrymore

Povratak na Net.hr