Pazite li?

Životni stil koji vodimo prije začeća djeteta, kažu stručnjaci, u velikoj mjeri utječe na dijete

Loš način prehrane u roditelja može kasnije izazvati kronične bolesti kod djeteta

Mogli bismo reći da je većina roditelja u panici zadnjih par mjeseci prije rođenja djeteta jer žele sve imati pripremljeno kad prinova dođe na svijet. U tom periodu mogu se javiti razne frustracije i to je normalno, ali vjerojatno smo svjesne da naše raspoloženje i zdravlje uvelike utječe na dijete.

Novo istraživanje, navodi Independent, tvrdi da stanje našeg organizma prije začeća može kasnije utjecati na dijete. To se posebno odnosi na osobe koje su pretile, redovito konzumiraju alkohol i loše se hrane.

Čak 96 posto žena ima manjak željeza i folata

Stručnjaci su u dva navrata analizirali životni stil 509 žena u dobi od 18 do 42 godine u Velikoj Britaniji i Australiji tri mjeseca prije nego su začele. Kako su naveli, vrijeme prije začeća nije obuhvatilo mjesece i godine u kojima su pojedinci tek dolazili do idealne razine zdravlja prije začeća. Analize su pokazale da čak 96 posto njih ima manju razinu željeza i folata nego što bi trebale imati.

Djeca mogu patiti od kroničnih bolesti

“Taj period je kritičan jer prekomjerna težina, loš rad metabolizma i loš način prehrane u roditelja može kasnije izazvati kronične bolesti u njihove djece, što znači da bismo trebali ponovno preispitati politiku javnog zdravstva kako bismo smanjili rizik od obolijevanja”, rekla je voditeljica studije, profesorica Judith Stephenson.

Iako su mnogi od nas svjesni lošeg utjecaja alkohola i cigareta na dijete, dodaje profesorica, malo tko zna da i prehrana utječe na buduće potomke. Prijašnja istraživanja, navodi Independent, potvrdila su povezanost pretjeranog unosa kofeina, alkohola, pušenje, pretilosti i neishranjenosti s razvojem kardiovaskularnih, metaboličkih, imunih i neuroloških bolesti djeteta u djetinjstvu i odrasloj dobi.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr