Snažna poruka

‘Učim svog sina da ne treba dijeliti svoje igračke s drugima. I mislim da je to sasvim logično’

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 26.04.2017 / Rubrika:
Foto: Alanya Kolberg/facebook
0

‘Bih li ja dala svoj sendvič potpunom strancu da me to zatraži u parku? Ne’

Alanya Kolberg prije nekoliko je dana na svom Facebooku objavila fotografiju svog sinčića, njegove prijateljice i nekoliko igračaka i uz nju napisala vrlo snažnu i vrlo logičnu poruku. Iako vam se možda neće činiti takvom na početku…

Naime, njen klinac nije htio podijeliti svoje igračke s nepoznatim dječacima u parku – i ona ga je u tome svesrdno podržala. I dok su je neki roditelji gledali mrkim pogledima, ona je odlučila da će uvijek braniti svoj stav i način na koji odgaja svoje dijete.

Njenu poruku prenosimo u cijelosti. A komentari ostalih? Komentari su bili, začuđujuće – prilično pozitivni, piše Bored Panda.

‘Cilj je djecu naučiti kako funkcioniraju odrasli’

“Moje dijete ne treba dijeliti s tvojim djetetom.

Čim smo došli u park, Carsonu je prišlo barem šestero dječaka i svi su od njega tražili da im da svog transformera, Minecraft figuricu i igračku kamion. Bio je vidno izvan sebe i stisnuo ih je snažno o svoja prsa, dok su se dječaci grabali za njima. Pogledao me.

‘Možeš im reći ne, Carson’, rekla sam. ‘Samo reci ne. Ne moraš reći ništa više od toga.’

Naravno, čim je rekao ne, dječaci su dotrčali do mene i rekli da on ne želi dijeliti svoje igračke. Rekla sam ‘Ne mora ih dijeliti s vama. Rekao vam je ne. Ako ih želi podijeliti, podijelit će ih.’

I to mi je donijelo nekoliko ružnih pogleda od strane drugih roditelja. No, stvar je ovakva: Da sam ja, kao odrasla osoba, ušetala u park jedući sendvič, jesam li obavezna svoj sendvič dijeliti s potpunim strancima u parku? Nisam.

Bi li mi bilo koji dobro odgojeni, odrasli stranac prišao i tražio od mene da s njim podijelim sendvič, a zatim se naljutio ako bih ga odbila? Opet ne.

Stoga, zaista, dok me gledate tim ružnim pogledima, misleći koliko smo moj sin i ja nepristojni, kome zapravo nedostaju maniri? Osobi koja odbija svoje tri igračke dati šestorici stranaca, ili šestorici stranaca koji od nekoga traže nešto što im uopće ne pripada, čak i kad shvate da je vlasniku nevjerojatno neugodno?

Cilj je da svoju djecu naučimo kako funkcioniraju odrasli. I dok znam odrasle koji kao djeca nisu naučili dijeliti, znam puno više onih koji ne znaju kako reći ‘ne’, niti kako postaviti granice, ili kako se obraniti. I ja sam među njima.

Bilo kako bilo, Carson je donio svoje igračke i odlučio je da će ih dijeliti samo s kćerkicom moje prijateljice, s kojima smo se našli u parku. Nije ih htio dati pohlepnim dječacima samo zato što je nju htio iznenaditi.

Stoga, kad vam vaše dijete sljedeći put dotrči i kaže kako neko drugo dijete s njim ne želi podijeliti svoje igračke, zapamtite da ne živimo u svijetu gdje su svi obavezni nekome nešto dati samo zato što je ta druga osoba to zatražila, i neću učiti svog sina da svijet tako funkcionira.”

A što vi mislite?

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 26.04.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr