Metode odgoja

Tri stvari nikada ne biste smjeli reći djeci jer će to možda ostaviti dugotrajne posljedice na njih

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 11.09.2017 / Rubrika:
Foto: vadimguzhva/thinkstock
0

Da, trebate biti iskreni prema djetetu, ali neke rečenice ipak ne biste smjeli nikada izgovoriti

Metode odgoja su raznolike, ali uvijek postoje riječi, odnosno rečenice koje vaše dijete ne bi trebalo čuti ni u jednom trenutku svojeg života. Vi možda nećete biti svjesni da ste uopće izgovorili takvo što, ali vaša djeca će to pamtiti dulje vremena, a možda čak i cijeli život. Iako zvuči neobično, stvarno jest tako. Zato budite oprezni i što god mislili i htjeli reći, ove tri rečenice nemojte izgovoriti na glas.

Izluđuješ me

 

Koliko se samo puta dogodila ovakva situacija? Na poslu ste u gužvi, doma vas čeka niz kućanskih poslova, a onda vas još i vaši najmanji gnjave jer su ustali na krivu nogu i žele malo vaše pažnje. Ova fraza koristi krivnju kako bi motivirala djecu da promijene svoje ponašanje. Iako vas izluđuje u tom trenutku, nemojte mu to dati do znanja, a pogotovo ne ovom frazom. Samo ćete pogoršati situaciju i stvoriti vrlo loš odnos s djetetom. Također, mislite i na djecu. Osjećat će se krivima radi tuđih osjećaja, imat će nisko samopouzdanje i biti će još nervozniji.

Možete mu na neki drugi, pristojniji način dati do znanja da njegovo ponašanje nije u redu i objasniti mu što točno radi pogrešno kako se u budućnosti ne bi tako više ponašao. Recite im što trebate, ali im ne nabijajte osjećaj krivnje jer to ne zaslužuju.

Što nije u redu s tobom?

Još jedan sličan primjer. Djetetu ovime dajete do znanja da nešto nije u redu s njegovom osobnošću i to bitno utječe na njega. Ovime sramom motivirate dijete da promijeni ponašanje. Ponovno svu krivnju prebacujete na dijete, a ne uviđate kako se zapravo ovdje radi o nizu faktora, između ostalog i o vašem raspoloženju te subjektivnom viđenju situacije.

Umjesto da ga pitate tako okrutno pitanje, možete započeti rečenicu: “Ne sviđa mi se kada…” i ponovno mu strpljivo objasniti što ne radi dobro.

Bolje da to napraviš ili inače…

Koliko samo puta ovo kažete. Puste prijetnje i kažnjavanja na sve moguće načine. Dijete će biti prestrašeno. Ova rečenica će s vremenom utjecati i na vaš odnos s djecom. Nitko ne voli prijetnje i raditi stvari pod prisilom pa tako ni djeca. Zamislite samo kakvo će značenje ova jedna rečenica, ponavljana konstantno, imati jednoga dana kada dijete odraste.

Jednostavno mu recite što vas smeta kod njega i kako se vi radi toga osjećate.

Izvor: Psychology Today

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 11.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr