Dobro rečeno 👏

Ova mama je potpuno iskreno progovorila o psovanju djece i zašto joj to ne smeta previše

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 14.07.2017 / Rubrika:
Foto: giphy
0

Neke moralne vrijednosti važnije su od drugih

Constance Hall mama je četvero djece, koji imaju osam i manje godina. Njezin sin Arlo, koji ima pet godina odnedavno je počeo psovati pa se Hall osvrnula upravo na ovaj problem u objavi na svojem Facebook profilu. Donosimo tekst u cijelosti.

Ima važnijih stvari od psovki

“Da, psujem. Nekada čak i psujem ispred svoje djece. Opravdam to sama sebi da nikada ne psujem nikoga nego mi jednostavno pobjegne u tom trenutku. Nikada me nećete čuti kako nekoga nazivam pogrdnim imenom ili kako kažem ‘je*i se’. Kažem ‘u vražju mater’ kada se taman svi ukrcamo u auto i počinjem voziti, a baš se tada dijete odlučilo pokakati. Ili kažem ‘je*emu’ na bol koju ti mala nevina djeca prouzroče dok ih dojiš, a oni ti se tako jako prime za bradavicu da ne znaš što bi sa sobom.

Ali moja djeca nisu nikada psovala. Znaju da mama smije, ali oni ne smiju. Ne moram ih to ni učiti, dođe im instinktivno. To su odrasle riječi i skoro ih nikada nisu ponovili, osim u jednoj stvarno smiješnoj situaciji u trgovini. Ali nedavno je Arlo tu i tamo počeo koristiti proste riječi. Naravno da je to čuo od svojih prijatelja koji se osjećaju jako kul jer su rekli ‘je*iga’.

Smeta li me to? Ne previše, zlobnost bi me smetala puno više. Naravno, ne podržavam psovanje djece, upozorila sam ga i čini se da je prestao. Ali shvatila sam nešto vrlo bitno. Arlo je trenutno u godinama kada njegovi prijatelji imaju više utjecaja na njega nego ja. Slijedi ih u svemu, druži se s njima i oni ga potiču i ohrabljuju na sve.

Jednom sam pročitala kako će doći to vrijeme kada će dijete dobiti moć od svojih prijatelja i tada roditelji ne mogu napraviti gotovo ništa. Morate ih pustiti da sami otkriju tko su u grupi prijatelja. Ovo se zove druženje. I prekrasno je. Ali ono što možete napraviti je naučiti ih kako da prepoznaju prave kvalitete u životu. Dok je važno reći im ‘nemoj psovati, to nije zabavno’, jednako je važno naučiti ih da pronađu prijatelje koji imaju slične moralne vrijednosti kao i vaša obitelj. Tako će kada se pobjegnu družiti sa svojim prijateljima i dalje biti u dobrim rukama.

U našoj kući se možda i psuje, ali zato je puna ljubavi i prevladava samo dobrota.”

Izvor: Huffington Post

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 14.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr