Jednom u 80.000 porođaja

Liječnici snimili izuzetno rijedak prizor: Dijete rođeno u netaknutoj amnionskoj vrećici

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:58 23.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: Screenshot / Facebook
0

Ovakav se nevjerojatan prizor viđa jednom u 80 tisuća porođaja

Liječnici iz Brazila nedavno su svjedočili nečem potpuno nevjerojatnom i čudesnom, a taj su prizor odlučili zabilježiti kamerom.

Naime, nakon porođaja carskim rezom dijete je izašlo u potpuno netaknutoj i neoštećenoj amnionskoj vrećici. A to je prizor koji se viđa toliko rijetko da ga neki liječnici ne dožive tijekom cijele svoje karijere.

Točnije, ovakav prizor može se vidjeti jednom na 80 tisuća porođaja, zbog čega i ne čudi što su ga liječnici odlučili zauvijek zabilježiti.

Neki izrazili zabrinutost

 

Video je prije nekoliko mjeseci objavljen na Facebooku, a mnogi su ljudi izrazili zabrinutost za sigurnost djeteta.

Australski ginekolog Gino Pecoraro smirio je zabrinute pojedince i objasnio: “Mislim da ne možemo reći kako dijete na bilo koji način pati tijekom ovog videa. Na kraju krajeva, koliko god je ovakvo što rijetko, traje svega nekoliko desetaka sekundi. A može se dogoditi da nam treba mnogo više vremena kada dijete pokušavamo izvaditi tijekom kompliciranog carskog reza, tako da mislim da se ovdje nije dogodilo apsolutno ništa opasno. Sve što ja mogu vidjeti jest da su napravili rez na maternici i vrećica je netaknuta izašla van. Stoga je, koliko ja znam, posteljica i dalje povezana s površinom maternice i dijete i dalje dobiva mješavinu kisika i potrebnih nutrijenata.”

Većinom, tijekom poroda, zbog fizičkog pritiska dolazi do pucanja amnionske vrećice, a kad je riječ o carskom rezu do pucanja dolazi zbog rezanja skalpelom. Ili kada ženi pukne vodenjak, zapravo dolazi i do pucanja vrećice.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:58 23.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr