Dvije sestrice

Jako, jako rijedak fenomen: Jedna je žena u 10 dana ostala trudna dva puta

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:51 19.11.2016 / Rubrika:
Foto: Ilustracija/Flickr
0

Svi znamo da se može dogoditi da žene zatrudne i nose blizance ali da li ste znali da je moguće zatrudnjeti kada ste već trudni?

Prošle godine, Kate Hill, Australka iz Brisbanea, ostala je trudna po drugi put u samo 10 dana. Njezin ginekolog, dr. Brad Armstrong kaže da nešto takvo nije nikada vidio niti pronašao u medicinskoj literaturi.

Ipak, googlanjem je ustanovio da iako je iznimno rijetko, može se dogoditi. Ovaj se fenomen zove superfetatacija, drugi se fetus počinje razvijati u maternici dok je jedan već tamo. Fetusi nisu blizanci, samo susjedi i razvijaju se u dvije različite posteljice unutar maternice.

Gospođa Hill imala je poteškoća oko začeća zbog sindroma policističnih jajnika i uzimala je hormone da potpomogne ovulaciju. Tijekom tog perioda od 10 dana ona i suprug Peter, imali su odnos samo jednom. Sperma preživi nekoliko dana nakon seksa, ostajući u cerviksu, uterusu i jajovodima. Da bi se druga trudnoća desila morate nastaviti imati ovulaciju koja će omogućiti oplođenom jajašcu da se uhvati u maternici.

Kada ste već trudni, promjene hormona obično preveniraju ovulaciju. Nije jasno zašto se to neki puta ne dešava. Moguće je da slučaj gospođe Hill ima nešto sa hormonskom terapijom koju je uzimala da lakše začne.

Bračni par Hill danas ima dvije zdrave djevojčice, rođene carskim rezom.

Liječnici smatraju da ovi slučajevi ne bi trebali zabrinjavati, druga beba rađa se malo ranije ali zdrava.

Ne zna se koliko je slučajeva superfetatacije bilo ali ostaje da je to uistinu iznimno rijetko. Do sada je poznato samo 10 slučajeva.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:51 19.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr