Odlično!

Postoji novi način opuštanja petkom, švedski način ‘fredagsmys’, a evo po čemu je toliko poseban

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:30 21.11.2017 / Rubrika:
Foto: stu_spivack/flickr
0

Svi volimo švedske običaje, a pojavio se novi koji će te osvojiti

U zadnje je vrijeme vrlo popularno ugledati se na skandinavski način života. Nakon što su nas oduševili svojim namještajem, sad smo očarani načinom života u tim zemljama. Dok Danci imaju hygge, Šveđani imaju mys, što znači ugodno. Značenje obje riječi je dosta slično i zapravo se tiče uživanja u životu i hedonizma, mys se posebno odnosi na jedenje fine hrane petkom navečer, zajedno s tradicijom fredagsmys. A evo što to zapravo znači.

Odličan petak

Fredagsmys se prevodi kao opušteni petak i u švedskoj kulturi postoji od 1990. godine. Sve je počelo kad je brend čipsa u reklami sugerirao ljudima da se petkom opuste uz vrećicu najdraže grickalice. Ovo dolazi kao odmor od napornog tjedna koji je iza njih. Fredagsmys drugačije izgleda u obitelji s djecom, a drugačije u društvu prijatelja koji su se okupili u petak navečer, ipak jedno je zajedničko. Tajna je u lakim jelima koja svi znaju napraviti.

Grickalice i mali sendviči su dio ove tradicije. Čips ili pak tacosi su odličan izbor za provesti petak navečer, bez obzira gdje si i s kim si. Hrana koja ne zahtjeva previše truda, dobro društvo i odličan film pravi su recept za dobro proveden fredagsmys petak.

Izvor: Red Online

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:30 21.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr