Određenu hranu nikada ne biste trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu, a evo i zašto

Image
Foto: thinkstock, monkeybusinessimages

Pripremite vašu hranu na siguran i zdrav način

23.8.2017.
8:00
thinkstock, monkeybusinessimages
VOYO logo

Mikrovalna pećnica je odličan izum za pregrijati hranu. Sve je brzo gotovo, a vi ste bez brige. Ipak, stručnjaci kažu kako neku hranu ne biste smjeli grijati u mikrovalnoj jer može biti jako štetna za vaše zdravlje. Pogotovo, ako ju grijete u plastičnoj posudici. Bustle donosi neke namirnice koje biste trebali držati podalje od mikrovalne.

Masna hrana

Kada grijete hranu natopljenu u ulju može doći do neželjenih posljedica jer ulja na previsokim temperaturama ispuštaju opasne toksine koji su kancerogeni. Ako vam hrana izgleda premasno nemojte ju za svaki slučaj grijati u mikrovalnoj pećnici. Kao što znate u mikrovalnu ne smijete stavljati ni metalne posude, kao ni kartonska pakiranja. Najsigurnija opcija je tanjur ili staklena vatrostalna posuda. I to bez pribora za jelo naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastične posudice

Image
Foto: flickr, Kathleen Franklin
Image
Foto: flickr, Kathleen Franklin

Neke mogu ići u mikrovalnu, ukoliko je tako na njima naznačeno, dok druge isto tako ispuštaju toksine. One posude koje sadrže kemijski spoj Bisfenol A (skraćeno BPA) u svojoj plastici su posebno opasne i trebali biste izbjegavati njihovo grijanje u pećnici.

Posude od stiropora

Baš kao i s plastikom. Ovi materijali sadrže BPA u sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majčino mlijeko

Image
Foto: flickr, keatssycamore
Image
Foto: flickr, keatssycamore

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove majčino mlijeko je opasno grijati u mikrovalnoj pećnici jer postoji opasnost od nejednakog zagrijavanja pa bi se dijete moglo opeći kada približi mlijeko ustima. Osim toga, ovakva vrsta pregrijavanja može i uništiti neke proteine iz mlijeka. Bolje rješenje je zagrijati mlijeko na štednjaku.

Zamrznuto meso

Kada meso odmrzavate u mikrovalnoj riskirate pojavu bakterija jer se meso neće podjednako otopiti. Uvijek možete meso ostaviti preko noći u frižideru ili na stolu da se odmrzne prirodnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdo kuhana jaja

Image
Foto: flickr, vanessa lollipop
Image
Foto: flickr, vanessa lollipop

Fizičar Jim Hutchison kaže: "U mikrovalnoj možete napraviti kajganu, ali nemojte pokušavati skuhati tvrdo kuhana jaja. Kada se zagriju, para iz jaja nema gdje otići pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati."

Ako želite očuvati svoje zdravlje najbolje je da se pridržavate ovih pravila. Pazite kako pripremate hranu i kako ju grijete. Samo je malo opreza potrebno kako biste izbjegli pogreške koje vam mogu ugroziti život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo