Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Ukusno i zdravo

Evo kako pravilno skuhati svima omiljeni čaj od šipka: Mi smo već isprobale i ispalo je odlično

Šipak također sadrži i pektine, fruktozu, minerale (pogotovo kalij), flavonoide, voćne kiseline, a ako čaj od šipka kuhate na pravilan način, svi ti elementi dati će najbolje od sebe

Svi volimo piti čaj od šipka, ali najčešće to bude onaj kupljen u dućanu, iz vrećice, koji šipka zapravo vjerojatno nije ni vidio, već je unutra samo neka blaga aroma. Ako vam se pije pravi, domaći čaj od šipka, kojemu je od nedavno baš počela sezona, evo kako ga napraviti.

Ako ga spravljate od nule, točnije od branja, onda ga je za početak potrebno osušiti. Suši se tako da se svaki plod šipka prereže na pola i zatim se u tankim slojevima rasporedi na površinu na kojoj ćemo ga sušiti. Super rješenje je neka ogromna tacna koju je zatim moguće staviti u pećnicu, s termostatom podešenim na 35 stupnjeva Celzija. Tako bi se šipak, s lagano otvorenim vratima pećnice, trebao sušiti nekoliko sati. Ako ne želite kasnije imati ovako veće komade, možete plodove samljeti u mašini za mljevenje mesa prije sušenja.

Okej, sad kad smo ga osušili (ili kupili od neke bake koja ga spravlja kod kuće), vrijeme je za kuhanje. No, kako se zapravo pravilno kuha čaj od šipka? Možda vam se ne čini kao neka velika filozofija, ali zapravo je vrlo važno paziti na svaki korak da bi se iskoristio puni potencijal ove moćne biljke.

Pravilnim kuhanjem zadržavamo sve one najbolje i najkorisnije elemente

Inače, plod šipka sadrži velike količine vitamina C, ali se on iskuhavanjem gubi. No, sva sreća pa ga se može nadoknaditi brojnim drugim namirnicama, poput primjerice limunom ili paprikom. Šipak također sadrži i pektine, fruktozu, minerale (pogotovo kalij), flavonoide, voćne kiseline, a ako čaj od šipka kuhate na pravilan način, svi ti elementi dati će najbolje od sebe. Pa, evo kako ga kuhati na ispravan način:

 

  1. Dvije do tri šake suhog ploda šipka prelijte litrom hladne vode i pustite da tako stoji preko noći.
  2. Ujutro zakuhajte čaj i kuhajte 15-ak minuta, sve dok se crveno meso ploda šipka u potpunosti ne raspadne.
  3. Zatim sve dobro ispasirajte i procijedite kroz cjediljku – i to je, u principu, to. Čaj od šipka, ali onaj pravi čaj od šipka, je spreman!

Čaj možete zasladiti medom ili u njega dodati limun i to je to, spremni ste za uživanje u ukusnom i jako zdravom omiljenom toplom napitku.

Nama je super ispalo

Žena Net
Žena Net

Mi smo već isprobale i skuhale čaj od plodova šipka uz ove korisne savjete. Hoćeš li i ti? :)

Izvor: Burza/Martina Bogdanić

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr