TKO BI JOJ ODOLIO? /

Čokoladna kremasta pita toliko je slasna da će svi tražiti još, a evo kako je napraviti

Image
Foto: Shutterstock

Za ovu slasticu koristi se tradicionalno tijesto za pitu koje trebate ispeći prije punjenja čokoladom

5.5.2024.
7:25
Shutterstock
VOYO logo

Ako želite vrhunski desert na svom stolu, napravite čokoladnu kremastu ​​pitu! Debeli sloj ukusnog čokoladnog pudinga i šlaga unutar hrskave kore bit će neodoljivi vašim ukućanima i gostima.

Za ovu slasticu koristi se tradicionalno tijesto za pitu koje trebate ispeći prije punjenja čokoladom i šlagom, piše Delish.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečena kora može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana prije punjenja.

Image
RECEPT KULINARSKOG GENIJA /

Najsočniji kruh od samo četiri sastojka: 'Ne treba ga mijesiti, a mekan je kao pamuk'

Image
RECEPT KULINARSKOG GENIJA /

Najsočniji kruh od samo četiri sastojka: 'Ne treba ga mijesiti, a mekan je kao pamuk'

Nakon što je kora napunjena nadjevom, treba je ostaviti u hladnjaku, malo pokrivenu, najmanje četiri sata ili preko noći prije posluživanja. Čokoladna kremasta pita može se čuvati u hladnjaku do tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Recept za čokoladnu kremastu pitu

Sastojci:

Za koru za pitu:

  • 125 g maslaca,
  • 250 g glatkog brašna,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žlica vode
  • ili gotovo tijesto za pitu.

Za nadjev:

  • 170 g čokolade sa 70 posto kaka izlomljene na male komadiće,
  • 6 većih žumanjaka,
  • 3 žlice gustina,
  • 2 žlice kakao praha,
  • 1/4 žličice soli,
  • 133 g šećera,
  • 2 šalice mlijeka,
  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 2 žlice maslaca izrezanog na kockice,
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 2 žlice šećera u prahu.

Priprema:

Stavite brašno i sol u posudu. Maslac narežite na kockice i dodajte u zdjelu. Pomiješajte maslac i brašno dok smjesa ne nalikuje finim krušnim mrvicama.

Dodajte žlicu hladne vode u smjesu i polako sjedinite tijesto prstima. Nakon što se tijesto tek počelo oblikovati u kuglu, okrenite ga na radnu površinu i lagano promijesite kako biste ga oblikovali.

Nemojte dodavati previše vode. Kada ste napravili glatko tijesto zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na pola sata u hladnjak.

Image
Foto: Shutterstock

Nakon pola sata krenite s pripremom tijesta za pečenje. Optimalno vrijeme pečenja prhkog tijesta je oko 20-ak minuta na 200 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se pećnica zagrije, okrugli kalup za pite dobro namastite i obložite tijestom te napunite nekuhanom rižom ili suhim grahom. Kora je gotova kad porumeni te kad se vrhovi stvrdnu i osuše. Ostavite da se ohladi.

Stavite čokoladu u veliku vatrostalnu zdjelu. Na čokoladu stavite cjedilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj velikoj vatrostalnoj zdjeli, umutite žumanjke, gustin, kakao prah, sol i 66 g šećera dok se ne sjedine.

U loncu na srednjoj vatri zagrijte mlijeko, šalicu vrhnja i preostalih 66 g šećera te miješajte dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne vriti.

Neprestano miješajući, u smjesu od žutanjaka ulijte polovicu vrućeg šećernog mlijeka, a zatim tu mješavinu ulijte natrag u lonac i kuhajte na srednjoj vatri. Stalno miješajte dok smjesa ne zakipi i ne postane gusta kao puding te onda miješajte još minutu do dvije.

Puding maknute s vatre i kroz cjedilo izlijte u zdjelu preko čokolade. Pustite dvije minute, zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umutite maslac i žličicu ekstrakta od vanilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulijte puding od čokolade u koru i stavite u hladnjak dok se ne ohladi i stegne, najmanje četiri sata ili najviše preko noći.

U velikoj zdjeli mikserom umutite šećer i preostalu šalicu vrhnja i žličicu ekstrakta od vanilije u čvrsti šlag. Nanesite ga na ohlađenu pitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zamislite da je Prijović pankerica, Mišo Kovač reper, a Majke sviraju cajke. Direkt iskušao umjetnu inteligenciju

bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo