Ispovijest

‘Slučajno sam saznala da sam otpuštena jer je moj poslodavac mislio kako u agenciji radi previše žena’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 19:00 03.07.2017 / Rubrika:
Foto: Ged Carroll/flickr
0

Nije lako biti otpušten, pogotovo iz krivih razloga. Navodno nije dobro obavljala svoj posao, ali pravi razlog otkaza saznala je tek kasnije. Ovo je njezina priča

“Moja me šefica odvela u sobu za sastanke i rekla da moramo razgovarati. Mislila sam da će me promaknuti u Junior Copywritericu, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga moje ambicije nagrađene su otkazom.

Prespora sam

Rekla mi je kako nisam dovoljno dobra, što sam primila solidno jer ipak cijenim iskrenost. Boljelo je, ali pošto je bilo iskreno nisam imala previše problema prihvatiti njene riječi. Suosnivač tvrtke Josh mislio je kako presporo učim i ona nije mogla ništa poduzeti protiv njegove odluke, iako je htjela. Njegovo mišljenje je važnije. Imao je iza sebe iskustvo od 25 godina i znao je kako voditi reklamnu agenciju sa 50 zaposlenika.

Prekid mog radnog odnosa završio je prije šest mjeseci. Na dan kada sam odlazila Josh nije rekao ništa. Nije se ni pozdravio sa mnom. Izjurila sam iz ureda i na kraju i zaplakala. Bilo je jače od mene. Kroz glavu su mi se vrtila razna pitanja. Jesam li stvarno bila toliko loša u svojem poslu? Kako nisam uvidjela da mi ne ide? U čemu još nisam dobra? Zašto je rekao da sporo učim? Kako ću reći roditeljima da sam dobila otkaz? Što ću sada raditi? Zašto se ovo događa?

Saznala sam istinu

Jedina dobra stvar u cijeloj priči bila je transparentnost. Brutalna iskrenost. Ali nekoliko mjeseci kasnije saznala sam da stvari nisu baš bile takve. Saznala sam da nemam ni iskrenost. Bivši kolega pozvao me na svoj rođendan, a tamo su bili svi s bivšeg posla. Ovo mi je bila prilika da se oprostim s njima kako dolikuje. Sasvim neočekivano sam saznala pravu istinu. Moja bivša šefica rekla mi je kako sam otpuštena jer je Josh mislio kako u agenciji radi previše žena koje su bile zadužene za pisanje tekstova.

Bila su tri copywritera. Jedan muški i nas dvije žene. Joshu očito nije odgovaralo imati više od jedne ženske osobe. Nikada nisam osjetila znakove seksizma pa me ovo jako iznenadilo. Toliko da sam čak počela negirati. Nije bilo šanse da je to istina. Josh je bio super i moderan i kreativan, a New York liberalan. Moji kolege nisu bili previše iznenađeni, štoviše podijelili su neke priče o Joshu sa mnom koje jasno ukazuju da on ne voli i ne cijeni ženske zaposlenice.

Ponovno imam posao

Nisam ništa mogla učiniti. Nisam imala dokaza za diskriminaciju. Nisam imala ni snage za borbu. Jedino što sam mogla je nešto naučiti iz ove situacije. Dan nakon otkaza imala sam razgovor za posao u velikoj reklamnoj agenciji. Šefica te agencije me pitala zašto sam napustila stari posao. Naravno da sam izmislila da želim naučiti više i napredovati pa sam zato otišla tražila dalje. Nekako je znala da u toj priči ima još nečega što joj nisam rekla. Rekla je da počinjem raditi idući ponedjeljak i da se ne brinem o njemu, mom bivšem poslodavcu. Obećala je napisati mu ‘ljubavno pismo’.

Bila je jako draga i neizmjerno sam joj zahvalna na tome. Bila je ovdje za mene. Bila je puna suosjećanja. Znala je točno kroz što prolazim. Čak i prije nego sam ja to shvatila. I dalje se pitam što ju je uvjerilo da je toliko sigurna u mene, ali očito neke poruke ne moraju biti izrečene da bi se vidjele.”

Izvor: Pop Sugar

Piše: Žena Net / Vrijeme: 19:00 03.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr