Tko bi rekao

Mama vam je stalno nešto prigovarala dok ste bile male? Možda ste zato danas uspješne

Prigovaranje ima učinka čak i kada mislimo da nas naši tinejdžeri ne slušaju

Stigla je dobra vijest za mame i njihove kćeri koje im stalno žele dokazati da su u krivu. Naime, istraživanje Sveučilišta u Essexu pokazalo je da djevojke čije mame stalno nešto prigovaraju imaju veće šanse za studiranje, bolje plaćen posao i manje šanse za tinejdžersku trudnoću nego one čije su majke opuštenije.

Istraživanje koje je vodila Ericka Rascon-Ramirez pratilo je život više od 15.000 djevojčica između 13 i 14 godina od 2004. do 2010. Otkriveno je da su visoka roditeljska očekivanja igrala ulogu u nekim životno važnim odlukama svojih kćeri. Očekivanja ‘glavnog’ roditelja najviše su utjecala na kćeri, a kako su majke često one koje se brinu o apsolutno svemu, često i prigovaraju za sve.

Prigovaranje ima smisla

Prigovaranje ima učinka čak i kada mislimo da nas naši tinejdžeri ne slušaju, što je gotovo uvijek. “U mnogo slučajeva uspjeli smo u onome što smo naumili i što smo smatrali da je bolje za nas, čak i kada se to protivilo volji naših roditelja. No, bez obzira koliko smo se trudili proturječiti im, mnogo su utjecali na naše odluke”, kaže Rascon-Ramirez.

Što ovo istraživanje govori o cool mamama koje nikada nisu gnjavile svoje kćeri s konstantnim prigovorima? Znači li to da će sve kćeri takvih mama završiti trudne živeći ispod mosta? Vjerojatno ne. Studija je zaključila da roditelji s visokim očekivanjima mogu smanjiti mogućnost svojih kćeri da zatrudne za samo četiri posto u usporedbi s opuštenijim roditeljima, što nije mnogo i nije razlog za brigu.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr