Iznenadit ćete se

Omiljena glazba vam izaziva trnce? Istraživanje kaže da je vaš mozak poseban i to u velikoj mjeri

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 09.09.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Rezultati su pokazali nešto nevjerojatno

Je li vam se ikad dogodilo da su vam se na zvuk pjesme koju obožavate i u vama izaziva emocije podigle sve dlake na tijelu? Da, ova pojava se ne događa svima, baš kao ni popratna knedla u grlu.

Senzacija poput trnaca zbog glazbe prilično je rijetka i jedinstvena, a proučavao ju je Matthew Sachs, bivši student Sveučilišta Harvard jer je htio otkriti kako se ona uopće pojavljuje. Istraživanje je obuhvatilo 20 studenata, od kojih je 10 doživjelo spomenutu senzaciju te su obje skupine podvrgnute snimanju mozga, navodi Indie100.


Rezultati su pokazali nešto nevjerojatno – mozak pojedinaca koji imaju emocionalnu i fizičku privrženost glazbi zapravo je različite strukture nego u onih koji to ne doživljavaju. Naime, u prvih mozak sadrži gušća vlakna koja povezuju njihov slušni korteks i i područje koje obrađuje emocije, što znači da ta dva dijela mogu bolje komunicirati.

Drugim riječima, ako vam glazba izaziva trnce, vjerojatno jače i intenzivnije proživljavate emocije. Osim toga, ta senzacija može biti povezana sa sjećanjima vezanim uz određenu pjesmu, što se još uvijek ne može laboratorijski kontrolirati.

Iako je provedena studija zahvatila premalo kandidata i ne može se primijeniti na veći opseg ljudi, Sachs trenutno provodi daljnja istraživanja koja proučavaju aktivnost mozga kod slušanja pjesama koje potiču određene reakcije.

Baš se pitamo, može li se ovo primijeniti i na suze tijekom nekog filma ili čitanja knjige? Sve u svemu, ne bojte se izraziti emocije ;)

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 09.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr