I pomalo bizarni 🐰

Kuhanje jaja u urinu i samokažnjavanje: Ovo su najčudniji običaji za Uskrs diljem svijeta

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 16.04.2017 / Rubrika:
Foto: FikMik/Thinkstock
0

Neki su simpatični, a neki prilično upitni

Uskrs je najveći katolički blagdan i u našem podneblju ga slavimo na tradicionalan način – bojanjem i tucanjem jaja, kuhanjem šunke, okupljanjem oko uskršnjeg stola i posvećivanjem uskršnje trpeze.

Međutim, izvan granica Lijepe naše narodi imaju nama prilično čudne, čak i bizarne običaje na ovaj blagdan.

Kina

U Kini se pisanice kuhaju na vrlo neobičan način – u urinu, jer im to, navodno, daje još bolji okus. Nismo sigurni bismo li ih probali…

Španjolska

Španjolska je poznata po povorci povodom Uskrsa, ali ono što je neobično i za neke uznemiravajuće jest odjeća sudionika povorke koja podjeća na pripadnike Ku Klax Klana.

Meksiko

U Meksiku se tradicionalno spaljuje lik Jude koji je izdao Isusa.

Češka i Slovačka

Muškarci u Češkoj i Slovačkoj za Uskrs pletu bič od pruća vrbe kojim onda ‘udaraju’ svoju odabranicu po nogama. Muškarac u znak ljubavi od odabranice dobiva najljepše ukrašeno jaje koja veže ukrasnu vrpcu na njegov bič.

Norveška

Ova zemlja ima vrlo zabavan i neobičan običaj uoči Uskrsa. Naime, u Velikom tjednu čitaju se kriminalistički romani i gledaju filmovi tog žanra. Čak i norveške televizijske kuće prikazuju premijere novih krimića jer su Norvežani više fokusirani na Isusovu smrt nego uskrsnuće.

Mađarska

Žene se na uskrsni ponedjeljak na ulicama zalijeva vodom, a one su odjevene u tradicionalne nošnje.

Novi Zeland

Oceanija Uskrs slavi lovom na zečeve i sve bi bilo dobro da zekonje ostaju živi, ali to nije slučaj. U natjecanju je pobjednik onaj koji u 24 sata ubije najviše divljih zečeva. Razlog ovog nimalo simpatičnog običaja krije se u tvrdnji stanovnika da zečevi uništavaju nasade i svake godine uzrokuju desetke milijuna dolara štete.

Grčka

Na Veliku subotu stanovnici bacaju tave, tanjure i ostalo kuhinjsko posuđe kroz prozor kako bi se riješili starih stvari.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 16.04.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr