Recenzija

Đubooks: Knjiga ‘Ribari’ dobro je ispričana priča o ljubavi, obitelji i bratskoj solidarnosti

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:03 18.12.2016 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Knjiga “Ribari” Chigozieja Obiome daleko je od onoga što naslov daje naslutiti, a priča prati četvoricu braće koja se upuštaju u ribarenje nakon što njihov otac odlazi od njih zbog premještaja na poslu

Njihov nestašluk kulminira nakon što krenu ribariti na rijeci koja je nekada bila izvor života, a u vrijeme priče već je puna zlih glasina te je proglašena nedodirljivom.

Priča o obiteljskoj ljubavi

Chigozie Obioma u svom je prvijencu odradio majstorski posao te je do posljednjeg detalja ispričao priču o obitelji, ljubavi i bratskoj solidarnosti. Njegova priča potpuno je iskrena te istovremeno tragična i mistična da čitatelja do posljednje stranice tjera na čitanje. Knjiga nije ni prekratka ni predugačka za priču koju nam je pisac htio ispričati, već je upravo taman.

Neobično proročanstvo beskućnika

Sama priča ne otkriva ništa posebno što možda u knjigama već nismo pročitali, već u čitatelju budi onaj „pravedni“ glas koji želi do kraja ispratiti Ikennu, Boju, Obembea i Benjamina da na kraju dobiju ono što su željeli. Zanimljivost je i činjenica da će njihove živote iz temelja promijeniti proročanstvo jednog beskućnika i luđaka.

Posljednji detalj koji ću još otkriti je i to da je knjiga pisana iz perspektive najmlađeg brata Benjamina. Svijetu svakako treba više ovakvih priča koje osvježe cijeli jedan dio života te ne ostavljaju gorak okus nakon čitanja, unatoč tome koliko teška priča bila. Toliko jednostavno napisano, a toliko kompliciranih trenutaka je proživljeno u tih 330 stranica.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:03 18.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr