Ako ste probali švedske mesne okruglice u posjetu Ikei i svidjele su vam se, ove će vas još više oduševiti. Kombinacija mesa, umaka i džema od brusnica malo je neobična, ali okus je božanstven. Uživajte!
Sastojci:
- 1 veliki luk
- 2-3 šalice mlijeka
- 2 žlice maslaca
- 4-5 šnita kruha bez kore
- 2 jaja
- 600 g mljevene junetine
- 500 g mljevene svinjetine
- 2 žličice soli
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- 2 žličice crnog papra
Za umak
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 6 žlica maslaca
- 3 žlice brašna
- goveđi temeljac
- kiselo vrhnje
- 2 do 4 žlice džema od brusnica
Priprema:
- Naribajte luk i popržite ga na otopljenom maslacu dok nije staklast pa ga stavite sa strane da se ohladi. Kruh natrgajte na komadiće, pomiješajte s mlijekom i neka stoje oko 15 minuta.
- Natopljeni kruh zatim sameljite u blenderu te ga umješajte u ohlađeni luk. Dodajte im jaja, meso, sol, papar, muškatni oraščić i kradamom te sve sjedinite rukama.
- Od smjese formirajte okruglice srednje veličine. Zagrijte 6 žlica maslaca u dubljoj tavi, a kada se počne pjeniti, dodajte mu okruglice. Popecite ih kratko sa svih strana, a zatim izvadite iz tave.
- Po potrebi u tavu dodajte još maslaca te mu dodajte brašno. Kada umak poprimi laganu smeđu boju, dodajte mu temeljac i miješajte.
- Okruglice dodajte umaku, smanjite vatru i pustite da se kuhaju oko 10 minuta. U umak umiješajte kiselo vrhnje, a džem od brusnica možete također dodati umaku ili poslužiti sa strane. Dobar tek!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa