Play ponuda

ZNANSTVENIKE NA ANTARKTICI IZNENADILO OTKRIĆE: / 'Izgleda jestivo, čak i miriše, a staro je čak 106 godina'

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Novozelandski znanstvenici u udaljenoj kolibi na Antarktici pronašli su "savršeno očuvan" 106 godina star voćni kolač.

11.8.2017.
12:02
Screenshot/YouTube
Play ponuda

Kolač što su ga umijesili i ispekli vrijedni britanski slastičari "Huntley and Palmers" pronađen je umotan u originalni papir i smješten u kositrenu limenku, izvijestili su znanstvenici Antarctic Heritage Trusta iz Christchurcha.

"Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od stoljeća starog kolača ovdje bilo je veliko iznenađenje za nas", kazala je programerka Lizzie Meek.

Pripadao ekipi legendarnoga britanskog istraživača

Njezini kolege vjeruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi u Cape Adareu, pripadao ekipi legendarnoga britanskog istraživača, kapetana Roberta Falcona Scotta. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prvog studenog 1911. Scott se s peteročlanom ekipom uputio iz Cape Evansa (gdje se nalazi Scottova koliba s ekspedicije Terra Nova) na putovanje dugo 2900 kilometara s obale Antarktike do Južnog pola i natrag. Prešli su Beardmoreov ledenjak te 20. prosinca stigli do početka Antarktičke visoravni, gdje su postavili takozvano gornje ledenjačko skladište. Do Južnog pola su stigli 17. siječnja 1912., dakle, prije 105 godina i tako postali prva britanska ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Neće ga kušati

Drvene kolibe bile su prve nastambe na Antarktici i jedini su primjerci preostali od prvih ljudi koji su stigli na neki kontinent. Izgradila ih je 1899. ekspedicija Norvežanina Carstena Borchgrevinka, a kasnije su ih koristili i članovi Scottove ekspedicije.

Iako kolač izgleda jestivo, pa čak i miriše, ostat će misterij kakva je okusa s obzirom na to da je neetično od konzervatora da kušaju svoje pronalaske, kazala je Meek za Newshub.

"Voćni kolač ćemo vratiti na policu na kojoj je pronađen, a nadam se da će ga vidjeti i drugi posjetitelji koji stignu ovamo", rekla je.

Tim stručnjaka iz muzeja Canterbury u Chistchurchu dovršio je četrnaestmjesečni projekt u sklopu kojega je prikupio i sačuvao gotovo 1500 artefakata iz Cape Adarea.

Play ponuda
Play ponuda