OVO UVIJEK IMAJTE NA UMU / Zanimalo ih je može li se ispeći kruh na ovim vrućinama u autu i upozorili kako dolazi do tragedija

Image

'Na temelju prethodnih 27 godina podataka Nacionalnog vijeća za sigurnost, prosječno 37 djece umre svake godine od vrućine zbog toga što su ostavljena u vozilu', upozorili su rendžeri iz Arizone

9.7.2024.
9:22
VOYO logo

Rendžeri iz nacionalnog parka Saguaro u Arizoni upustili su se neki dan u zanimljiv eksperiment. Naime, budući da su i tu saveznu državu pogodile velike vrućine, odvažili su s ispeći banana-kruh u njihovu vozilu i u tome uspjeli.

Smjesu su postavili na upravljačku ploču podno vjetrobranskog stakla oko 11 sati dok je vanjska temperatura iznosila 36 Celzijevih stupnjeva (na ploči 72 °C) te su već sat vremena potom, točno u podne, primijetili da proces fino napreduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Instagram

Sat vremena poslije vanjska temperatura je dosegnula 40 °C (na upravljačkoj ploči 99 °C), pa se tijesto već uzdignulo i poprimilo zlaćanu bojicu.

Nakon još sat vremena, uz gotovo istu temperaturu, pečenje kruha je praktički već bilo dovršeno, a uz fotografiju konačnog proizvoda, rendžeri su napisali sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kruh smo napokon izvadili oko 15 sati. Doduše, iznutra je bio još malo mljackav. Do sada su nam najbolje ispali kolačići te se čini da su oni idealna opcija za pečenje u automobilu.

No, znate li što nije idealno kuhati u autu? Ljude i kućne ljubimce. Na temelju prethodnih 27 godina podataka Nacionalnog vijeća za sigurnost, prosječno 37 djece umre svake godine od vrućine zbog toga što su ostavljena u vozilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako iz parkiranog automobila čujete plač, lavež ili nešto tome slično, odmah poduzmite nešto. Potrebno je samo 10 do 20 minuta u vrućem automobilu da situacija postane opasna po život. Nazovite nadležna tijela i nastavite dalje slijedeći njihove upute", upozorili su u statusu.

Image
Foto: Instagram

---

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo