Uzgajivač klimatski održive hrane za Direkt: 'Našu smjesu od avokada pomiješamo s mlijekom od badema'
Osim ugljena, ilegalnog krčenja šuma ili zagađenja koja stižu kroz ispuh automobila, Zemlja ima i klimatski problem kojeg će najteže riješiti. A to je hrana. Naime golemi prirodni resursi nesrazmjerno se koriste za proizvodnju pojedinih namirnica.
Tako se recimo za uzgoj kilograma govedine izbaci više štetnih plinova nego tijekom vožnje automobilom od Zagreba do Splita. Jednako tako mlijeko, ulje, sir ili kava puno su štetniji za klimu nego banana, jabuka, mrkve ili mahune.
283 litre vode, toliko prosječna osoba popije u godinu dana, a toliko je potrebno za uzgoj jednog avokada. Od zdrave namirnice do zagađivača. Ali rješenje postoji, avokado u prahu.
"Taj prah, on je osnova za 3D printanje. U principu ako pričamo o
3D printeru hrane on mora imati neki prah ili neku smjesu. Pa mi
tu našu smjesu od avokada pomiješamo recimo s mlijekom od badema
i dobijemo kolač", kazao je Sergej Lugović,
osnivač tvrtke Vesela motika.
Primjerice za kilogram jabuka, mrkva i banana u okoliš se emitira manje od pola kilograma ugljikovog dioksida. Finci zato proizvode hranu iz zraka, odnosno protein kojim bi hranili stoku ili bi jednostavno pomoću njega proizvodili hranu u laboratoriju.
"Srce procesa su bioreaktor i organizmi koje smo prikupili iz
prirode. Sva čarolija je u organizmu koji može rasti iz vodika
koji dolazi iz struje i iz CO2", izjavio je Juha-Pekka
Pitkanen, šef tehnologije tvrtke Solar
Foods.
403 Forbidden