LJUBLJANA - Nakon što je papa Franjo napravio globalnu reklamu slovenskoj orahnjači "potici" kada je u srijedu primio u Vatikanu američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu suprugu Melaniju, u staroj se domovini američke prve dame odmah pojavila inicijativa da se ta slastica zaštiti na razini Europske unije i registrira kao kolač s izvornim slovenskim geografskim podrijetlom.
"Moramo se sustavno uključiti u tzv. gastronomsku diplomaciju koja se u svijetu razvija već 15-ak godina. To je posebna metoda i pristup u promoviranju nacionalnih specijaliteta, a ne samo kulinarska promocija. Ta djelatnost na dugi rok donosi velike financijske učinke", kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA etnolog i povjesničar slovenske gastronomije Janez Bogataj.
PROČITAJTE VIŠE:
>> Potica ili pizza? Papa Franjo i Melania Trump izgubljeni u prijevodu
>> Susreli se papa Franjo i Donald Trump, dvojica ljudi potpuno suprotnih ideja
>> Trump stigao u Rim na susret s papom Franjom, Melania ga opet odbila primiti za ruku
Bogataj se smatra autoritetom u stvaranju brendova koji ističu nacionalni identitet, a među ostalim je prvi iznio inicijativu da se u Europskoj uniji zaštiti kranjska kobasica, izazvavši zanimanje pričom da ju je obožavao i austrijski car Franjo Josip i naručivao kad je dolazio u Sloveniju.
Slovenija bi, po tvrdnjama Bogataja, mogla imati jaku gastronomsku diplomaciju jer iako je mala zemlja ima 316 karakterističnih jela i poslastica iz 24 različite regije.
Dobar primjer uspješne gastronomske diplomacije kojoj je kumovao i Bogataj bio je događaj kad je američka astronautica Sunita Williams, koja ima jednu slovensku baku, na međunarodnu svemirsku postaju ponijela komad potice i kranjsku kobasicu, što su popratili mnogi mediji u svijetu, a osobito u Sloveniji gdje su vijest objavili pod naslovom "Kranjska kobasica lansirana u svemir".
Poduzetnica Janja Štrumbelj koja u niz dućana prodaje svoje slastice, pa i potice pod brendom "le-potica" podržala je ideju da se ministarstvo poljoprivrede angažira na većoj promociji tog specijaliteta koji velik dio Slovenaca, a osobito iseljenici, povezuju s domaćim krajem i vlastitim identitetom, ali je protiv "komercijalizacije" proizvodnje te slastice.
Uz ostalo je upozorila da Amerikanci slovenskog podrijetla već u drugoj ili trećoj generaciji zaboravljaju materinji jezik, ali da se znanje kako ispeći poticu održava i u kasnijim generacijama iako je u receptu za američku poticu primjetan utjecaj drugih emigranata iz istočne Europe koji imaju slične kolače od oraha, pa bi se izvorna slovenska potica uspješno mogla plasirati i na američko tržište.
Papa Franjo malo se našalio prilikom jučerašnjeg primanja američkog predsjedničkog para, upitavši Melaniju Trump čime hrani svog supruga, da li "poticom", na što je ona zbunjeno odgovorila potvrdno iako je gostima prevedeno da je Papa rekao "pizza".
I Bijela kuća i vatikanski izvori potvrdili su međutim kasnije da je Papa stvarno mislio na "poticu", slovenski uskrski kolač, jednu vrstu orahnjače s dodatkom meda i nekih drugih sastojaka, koji se smatra nacionalnom slasticom, a u jednu ruku i nacionalnim simbolom slovenske gastronomije.
Papa se s tim specijalitetom upoznao još dok je živio u Argentini, gdje postoji jaka slovenska dijaspora. Prema drugim izvorima, za papino poznavanje slovenske potice zaslužna je njegova nećakinja koja se udala za Argentinca slovenskih korijena.