SAVJETI ZA BOLJI ŽIVOT /

Ovo su četiri načina prehrane koji produljuju život: Smanjite rizik od smrtonosnih bolesti

Image
Foto: Pixabay

Ljudi u razvijenijim dijelovima svijeta najčešće imaju na izbor jesti što požele, kad požele, ali loše biraju

28.5.2019.
8:15
Pixabay
VOYO logo

Tehnološki, društveni, civilizacijski i napredak u svakom smislu trebao je u prosjeku poboljšati živote ljudi, ali događa se bizarna situacija, u kojoj hrana još uvijek dovodi do teških bolesti i prerane smrti. Nije riječ o njenom nedostatku, dapače.

Ljudi u razvijenijim dijelovima svijeta najčešće imaju na izbor jesti što požele, kad požele, a prema onome što medicinski list The Lancet navodi, taj izbor je iznimno loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama je tijekom 2017. godine zabilježeno 11 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s lošom prehranom. Najčešća tri uzroka smrti bili su kardiovaskularne bolesti, razni karcinomi i dijabates tipa 2. Dakle, u velikoj većini sve povezano s prehranom.

Apsurd cijele priče jest što iako se od 1999. do 2015. stopa smrtnosti od karcinoma smanjila u SAD-u, stopa smrtnih slučajeva se povećala, što se vidi na podacima iz 1990., kad je loša prehrana bila direktni krivac za osam milijuna umrlih u SAD-u. No, treba imati na umu da je 1990. u Americi živjelo 250 milijuna stanovnika, a u 2017. osjetno više - 325 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, poanta istraživanja jest da se postotno situacija ne poboljšava, unatoč napretku koji bilježi ljudska rasa na svim poljima. Trend je trebao biti zaustavljen, a ne nastavljan.

Upravo zato treba konstantno ponavljati kakva prehrana poboljšava kvalitetu života. Smjernica je mnogo, a četiri koje donosi The Lancet vrlo su jednostavne, jeftine i mogu donijeti pokoju godinu života više, odnosno, manje bitke s bolestima.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ljudi ih jedu premalo, a samo 21 gram dnevno dovoljno je za kvalitetniji život. Nažalost, u prosjeku unosimo svega 12 posto te preporučene doze. Bitno je to promijeniti jer orašasti plodovi i sjemenke izvor su proteina, vlakana, zdravih masti i vitamina.

Mlijeko

Preporuka je dnevno unijeti u organizam 435 grama mlijeka, a unosimo svega 16 posto od toga u prosjeku. Iako bi to trebale već znati i "ptice na grani", mlijeko pomaže u učinkovitijoj apsorpciji vitamina D, kao i u jačanju kosti, ali i smanjenja rizika od pretilosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelovite žitarice

Bilo bi poželjno unijeti 125 grama dnevno, ali unosimo svega 29 grama u prosjeku, što nije dobro jer cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, ječam, zob, kokice... pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšavaju probavni sustav i pomažu u kontroli težine.

Sol, slatka pića, obrađeno meso

Pretjerujemo kad se radi o ove tri stavke i povećavaju šanse za dobivanje dijabetesa tipa 2, uništavaju zube, utječu na povećanje tjelesne težine, uzrokuju visok tlak, srčani udar, razlog su za dobivanje brojnih vrsta karcinoma...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike