Tinjan je ovih dana raj za gurmane. Istarska općina pršuta okupila je najbolje hrvatske i europske pršutare na jednom mjestu - na 13. međunarodnom sajmu pršuta.
"Manje je suh, nije toliko mastan, ima vrlo specifičan okus.
Zasluženo?
Svakako", rekao je Matjaž iz Slovenije.
Za pod nož spreman suhomesnati šampion stiže iz sela Mekiši kraj Vižinade. Ovo je tajna njegova uspjeha.
"Mi to sušimo koliko više možemo prirodno, na buri. Temperature nisu dobre zimi, nedostaje nam zime", rekao je vlasnik OPG-a Moreno Mekiš.
Na sajmu je svoje pršute izlagalo 50-ak proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Španjolske. Svatko ima svoju tehniku. Španjolski pršutar kaže da je razlika između istarskog i španjolskog pršuta - jako velika.
"Jednostavno ovisi o vrsti svinje, na koji način se uzgaja sama životinja, kao i o klimi i travi", rekao je španjolski pršutar Manuel Sanchez Escudero.
Skrivena korist naizgled nezdrave hrane: Stručnjak uvjerava da su vino, sir i pivo dobri za nas
13. međunarodni sajam pršuta u Tinjanu jedna je od manifestacija ključna za Istru koja bilježi porast broja noćenja od 10% u posezoni. A turizma u Istri nema bez gastronomije ni gastronomije bez pršuta, smatra resorni ministar.
"Ovakve manifestacije upravo u ovo doba daju rezultate. Istra je ugostila 4,5 milijuna turista. Ovo je dobro jer je pršut, kao što znamo, jedan od zaštićenih proizvoda RH i jedan od 23 koje imamo", kazao je ministar turizma Gari Capelli.