Čuvajte zdravlje / Koja je sigurna udaljenost za fizičke aktivnosti? Ipak više od dva metra...

Image
Foto: Shutterstock

Prilikom šetanja, trčanja i vožnje biciklom treba dodatno biti na oprezu

14.4.2020.
9:03
Shutterstock
VOYO logo

U mnogim su državama tjelesne aktivnosti poput hodanja, bicikliranja i jogginga dopuštene tijekom pandemije. Pritom je važno održavati odgovarajuću udaljenost od drugih, piše Medium.

Tipično pravilo u mnogim državama je jedan do dva metra udaljenosti, što se čini učinkovitim za stanje mirovanja, ali prilikom šetanja, trčanja i vožnje biciklom treba dodatno biti na oprezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada netko kihne ili zakašlje usred trčanja, čestice ostaju u zraku pa osoba koja trči iza nje prolazi direktno kroz oblak kapljica.

Kako bi ispitali sigurnost udaljenosti, znanstvenici su se poslužili simulacijom koja se uobičajeno koristi za testiranja sportaša. Simulacija bilježi količinu čestica sline koju osobe proizvode dok hodaju ili trče i to iz različitih pozicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji kišu ili kašlju šire kapljice većom snagom, ali i samo disanje za sobom ostavlja tragove", zaključio je Bert Blocken, profesor i jedan od suradnika u istraživanju.

Stoga se zbog koronavirusa preporučuje veća udaljenost ako se nalazite iza druge osobe kako bi se izbjegla putanja čestica. Tada je opasnost prijenosa najveća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezultatima istraživanja, savjetuje se udaljenost od četiri do pet metara za osobe koje hodaju u istom smjeru, a u slučaju trčanja razmak se povećava na deset metara, a za vožnju biciklom - na barem 20 metara.

Možda je najbolji način zaštite fizička aktivnost kada niste u blizini drugih ljudi, piše Medium.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo