KOJA JE VEZA BROJA 420 I MARIHUANE? / Razbijamo popularne mitove i donosimo priču o tome kako je sve počelo

Sretan vam neslužbeni dan marihuane (ako slavite)! Ako ne, onda vas sigurno zanimaju teorije zavjere, a ove su, vjerujte nam, jedne od boljih

20.4.2018.
16:03
Pinterest
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stigao je i taj 20. travnja, dan koji za sve uživatelje u marihuani ima posebno značenje. U svijetu poznat jednostavno kao "420", neslužbeni je dan pušenja trave. Kod 420 koristi se već godinama u značenju "kulture kanabisa", ali zašto baš taj broj? Logično bi bilo pretpostaviti kako je riječ o amerikaniziranom formatu nadnevka 20. 4., ali to je, čini se, tek slučajnost. Sjetite se kako je većina satova u kultnom filmu "Pakleni šund" bila namještena na 4:20. Pa, kako su ti specifični datum i vrijeme ukorijenjeni u identitet ljubitelja trave i zašto je sve obavijeno velom tajne?

Donosimo najpopularnije pretpostavke o značenju broja 420 (koje su se ispostavile pogrešnima), a na samom vas kraju očekuje istina.

Policijski kod za zlouporabu marihuane

Netočno! Iako bi možda bilo prikladno s obzirom na simboličnu kombinaciju brojeva, to ipak nije nikakva lozinka koju policija povezuje s pušenjem trave.

Broj predmeta u Američkom kongresu za legalizaciju trave

Netočno! Što jest, jest, račun 420 Kalifornijskog senata poznat je kao predmet programa za medicinsku marihuanu, ali s obzirom na to da je potpisan 2004., dolazi godinama nakon postojeće poveznice s pop kulturom.

Broj aktivnih kemijskih spojeva u marihuani

Netočno! Prema podatcima magazina High Times, ima ih točno 315.

Albert Hofmann uzeo je prvi LSD u 4.20

Iako je ovo istina (dokazi su navedeni u njegovim laboratorijskim bilješkama), mnogi smatraju kako broj 420 nema nikakve veze s tim, već da je riječ o ludoj slučajnosti.

Datum smrti slavnih koji su se povezivali s drogom

Nema veze s istinom! Iako neki misle kako broj 420 na neki način odaje počast Jimiju Hendrixu, Jimu Morrisonu, Janis Joplin i Bobu Marleyju, nitko od njih nije umro 20. travnja. Hendrix je preminuo 18. rujna, Morrison 3. srpnja, Joplin 4. listopada, a Marley 11. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Datum kad je najbolje zasaditi marihuanu

Netočno! U stvarnosti, najbolje vrijeme za sadnju marihuane varira od zemlje do zemlje, tako da ne postoji određen datum koji bi se mogao zvati najprikladnijim.

Jedina istina o porijeklu broja 420

Najviše se izvora, uključujući Wikipediju i BBC, slaže oko toga da je sve počelo s grupom učenika srednje škole San Rafael ranih 1970-ih. Klan se nazivao "the Waldos" i koristio je kod 420 za dogovaranje kada će se i gdje naći na druženju uz travu. "420 Louis!" značilo je da se nalaze u 4.20 poslije škole ispred statue francuskog znanstvenika Louisa Pasteura. Od 2000. godine, taj se kod koristi za sve povezano s marihuanom. Iako su se Waldosi trudili ostati anonimni, s vremenom su izašli u medije s dokazima da je sve imalo veze s misterioznim brojem 420.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali