Odlazak Kleopatre ljubičastih očiju

Ovozemaljske ‘daske što život znače’ u protekla tri tjedna diljem svijeta napustilo je sedam vrhunskih glumica, prosječne starosti 88 godina (Hrvatica Vjera Žagar Nardelli, Poljakinja Irena Kwiatkowska, Francuskinja Annie Girardot, Amerikanke Jane Russell, Jane Bartel, Dorothy Young), ali najpoznatija od njih je britansko-američka glumica Elizabeth Rosemond Taylor.

Američki Filmski Institut rangirao je Liz Taylor na sedmo mjesto na ‘Listi ženskih glumačkih legendi’ prema njezinim ostvarenjima na fimskom platnu.

Liz je u 60 godina karijere (1942. do 2003.) ostvarila 70 uloga, a s dva osvojena Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu bila je članica ekskluzivnog kluba od još samo deset glumica kojima je to pošlo za rukom. Svoje kipiće je osvojila za uloge prostitutke Glorie u filmu Butterfield 8 (1960.) i alkoholičarke Marthe u filmu Tko se boji Virginije Wolf? (1966.).

Prema ostvarenjima na bračnom planu Liz je na drugom mjestu (prva je mađarsko-američka glumica Zsa Zsa Gabor s devet brakova). Naime, Liz se od svoje 18. godine u narednih 41 godinu udavala čak osam puta, od čega dva puta s istim čovjekom, glumcem Richard Burtonom (s kojim je glumila u 11 filmova). To se i moglo očekivati od osobe koja je na svoj 53. rođendan izjavila: ‘Mislim da sam konačno odrasla. I to na vrijeme!’.

Ipak je Liz u nečemu prva: bila je prva glumica koja je dobila honorar od 1.000.000 dolara za ulogu u filmu Kleopatra, 1963. godine. To bi danas bio iznos od preko 8 milijuna dolara!

Liz koja samu sebe nikad nije shvaćala previše ozbiljno, kako je znala govoriti, takav honorar je lakonski komentirala: ‘Ako je netko toliko blesav da mi ponudi milijun dolara za ulogu, ja sigurno nisam toliko blesava da to odbijem!’.

Usporedbe radi, te godine su najplaćeniji američki biznismeni zarađivali 650.000 dolara godišnje, a tadašnji predsjednik SAD John F. Kennedy je imao godišnju plaću od 150.000 dolara!!!

U svim njezinim uspjesima pomagao joj je broj 37 u imenu Rosemond (2+7+3+5+4+7+5+4) koji je osobito sretan broj što znači čast i iznimnu uspješnost u ostvarivanju svojih namjera. To je broj znamenitih predvodnika koje cijene i kojima zavide. Osobe s tim brojem znaju dosta priuštiti sebi, ali i nesebično pomagati drugima.

Simbol 1 u broju 37 je samouvjeren i ambiciozan, rođeni je vođa i ima velik utjecaj na druge brojeve. Predstavlja sve što je pozitivno, individualno i kreativno. U bilo kojem smjeru da krene, postiže maksimum. Simbol je sreće, uspješnosti i izobilja.

U imenu Elizabeth je sretan broj 33 (5+3+1+7+1+2+5+4+5) koji ukazuje na kreativnost i sklonost ljepoti i umjetnosti te donosi materijalna dobra, vodeće pozicije i uspjeh, osobito onima koji se bave umjetnošću. Simbol 6 iz broja 33 je iznimno društven, lako sklapa poznanstva, prijateljstva i ženidbe (8 puta!). Privlačan je i erotičan, voljen i poštovan, ponosan i nadasve šarmantan. U poslu je marljiv i uredan (u 1964. g. je snimila čak četiri filma!), u životu uspješno stječe i novac i moć (1951.g. je nakon prvog razvoda braka od Conrada Hiltona dobila pola milijuna dolara što bi danas bilo 5,5 milijuna dolara!). Simbol je ljubavi i umjetnosti.

Broj 27, u njenom datumu rođenja (27.02.1932.) je sretan broj lijepe budućnosti koji donosi uspjeh, ugled i poštovanje, posebno onome ko se bavi intelektualnim radom. Simbol 9 u broju 27 je aktivan, odvažan i impulzivan borac, čvrstog karaktera, silne energije i snažne volje.

Opasan i moćan broj 18 u prezimenu Taylor (4+1+1+3+7+2) zrači brojnim svađama, obiteljskim i pravnim sukobima te opasnostima prijevare, ali i eksplozije, vatre i nevremena. Taj broj čak u 80 posto slučajeva onemogućava uspostavljanje kvalitetnih prijateljskih, ljubavnih i bračnih veza i odnosa te izaziva rastanke i razvode (8 puta!).

U zbroju oba imena i prezimena je nesretan broj 88 (33+37+18) koji zrači opasnostima, nesrećama, brigama, nelojalnošću i nevjernostima te sklonosti padovima i lomovima (pet puta je padala, prvi put s konja, te lomila kralježnicu, imala je i oba umjetna kuka), problemima s cirkulacijom (preživjela je operaciju tumora na mozgu i rak kože).

Simbol 7 u broju 88 (simbol maštovitosti, kreativnosti i tajanstvenosti) je zaslužan što ju je odveo na velike ekrane, ali je i sukrivac njenih ovisnosti (pretjerano konzumiranje cigareta, alkohola i raznoraznih pilulica zbog čega se i liječila). Imala je i problema s tjelesnom težinom, a kad se jednom udebljala 27 kg (na svojih 157 cm visine!) rekla je: ‘Čudo da se nisam raspukla!’. Sama je izjavila: ‘Ja sam bačva bez dna. Mogu natpiti sve i poslati ih pod stol, a da se ne napijem. Moji kapaciteti za cugu bili su zastrašujući!’.

Ova ljepotica ljubičastih očiju (šesnaesta na rang listi ‘100 Najseksi zvijezda u filmskoj povijesti’) čiji je otac bio škotsko-irskog, a majka njemačko-švicarskog podrijetla, nije se genetski ugledala na majku koja je umrla u 100-oj godini. Liz je otišla u 80-oj.

Povratak na Net.hr