Možete li se ispovijediti preko interneta?

Prvi korak ka internetskoj ispovijedi Vatikan je već učinio. Preko papinskog Twittera pa sve do aplikacija poput one koja se zove "Confession" (ispovijed).

4.2.2013.
9:41
VOYO logo

No, prave crkvene ispovijedi još uvijek nema na internetu, već samo u crkvi.

Naime, iako na internetu postoji jedan od najvažnijih elemenata ispovjedi, anonimnost, prema poimanjima kršćanskih crkava je ova vrsta ispovjedi kao jednog od sedam svetih sakramenata - nemoguća. "Na internetu nema sakramenata", tako stoji u vatikanskom dokumentu "Crkva i internet" iz 2002. "Virtualna realnost nije zamjena za stvarnu prisutnost Isus Krista u euharistiji", stoji u vatikanskom dokumentu, podsjeća Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle isto tako kao što je prilikom pričesti Isus Krist "realno prisutan", tako je prilikom ispovjedi, osim anonimnosti koju pruža kako internet tako i ispovjedaonica, ipak nužan "stvaran susret" između svećenika i vjernika. "I to ne samo u duhovnom nego i u fizičkom smislu", objašnjava Bernd Hagenkord, voditelj njemačke redakcije pri Radio Vatikanu. Hagenkord je kao blogger svakodnevno prisutan i u području koje se nalazi između vjere i modernih medija.

Njegov kolega Sven Waske, koji vodi internetsku redakciju Njemačke protestantske crkve (EKD) smatra da do "stvarnog susreta" može doći i u virtualnom svijetu npr. tijekom chata sa svećenikom kroz online dušobrižničku službu kakve već postoje. "Obzirom da se mi i u internetu susrećemo sa stvarnim životom, tako bi prilikom tih susreta i ispovijed trebala biti moguća", kaže Waske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovdje valja napomenuti kako za protestante osobna ispovijed ne igra toliku ulogu kao kod katolika i ne ubraja se među otajstva (sakramente). Utoliko onda i tjelesna prisutnost prilikom čina ispovijedi nije tako nužna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo